Translate

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Методиката за областна здравна карта е обжалвана пред ВАС



Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Българската болнична асоциация, ЦЗПЗ и Федерация "Български пациентски
форум" атакуват методиката, като незаконосъобразна и непоставена за обществено обсъждане, с искане за спиране на нейното действие до произнасянето на съда, съобщи председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски.
Съгласно методиката ще се определят здравните потребности на населението (лечебни заведения, брой легла, лекари и медицински специалисти) и ще се сключват избирателно договори за работа с НЗОК. Това обаче ще ликвидира конкуренцията, стремежът на болниците към инвестиции, ще намали възнагражденията на лекарите и възможностите им за професионално развитие, ще закрепости хората по населените места, ще ограничи пациентите в правото им на свободен избор, къде да се лекуват, ще доведе до евентуални фалити на болници, ще създаде и условия за корупция, заради появата на листи на чакащите и ще утвърди монополът на „избраните” болници от МЗ, за сметка на частните и общинските.
По думите на д-р Дренски, утвърждавайки методиката със заповед, министърът на здравеопазването е издал незаконосъобразен административен акт. Според него здравната реформа се прави на коляно – хвърлят се разни текстове в общественото пространство, отменят се или се оставят да висят във въздуха.
„През последните месеци сме свидетели на много идеи без последващи действия, имитация на обществен дебат, неадекватно кратки срокове за въвеждане на промените и увереност в собственото право на министъра. Или иначе казано в момента реформата протича с груба административна намеса.
Държавата влиза в конфликт на интереси, защото като собственик на по-голямата част от болниците е възможно да предложи НЗОК да сключи договор с нейните лечебни заведения, докато на останалите ще се наложи да се издържат само от частни пациенти. Тази неяснота и некоректни действия създават огромни възможности за задкулисни игри и корупция”, коментира той и подчерта, че преди да се прави нещо глобално е необходимо да има пилотни тестове на отделните компоненти.
Представители на сдружението на частните болници изразиха своите опасения, че държавата, посредством Националната здравна карта, ще ограничи броя на болниците, поради липса на достатъчен ресурс за контролиране на здравните вноски дали се разходват по предназначение, с което пряко ще бъдат застрашени именно частните болнични лечебни заведения.
Те споделиха, че заради задължителните лимити в болничната помощ са натрупали неизплатена дейност от НЗОК в размер на 65 млн. лв. а като единствен изход посочиха - да се забавят плащания към доставчиците, да се ограничават инвестициите, да се отлага лечение и да се пренасочват/ връщат пациенти.
Те споделиха още, че по устна заповед на здравния министър инфарктите и инсултите в столицата не се карат в частните болници. Но бяха категорични, че ако здравната каса не им заплати извършената надлимитна дейност ще си търсят правата по съдебен път.

Снимка: facebook.com
----


Някои от анестезиолозите ни заработват по 3 000 паунда в Англия за уикенд, но вместо със 7 000 лева бруто, след двата почивни дни, те се връщат с 3500. Защото
50% от всички приходи отиват задължително за пенсионно и здравно осигуряване, с което те си осигуряват и достойни пенсии за старини, съобщи д-р Цветан Диманов, член на УС на Националното сдружение на частните болници .
По думите му медицинският персонал, когато губи мотивация напуска страната. Според него минималната лекарска заплата у нас трябва да бъде поне 1300 лв., а на медицинските сестри – 900 лв., за да се спре изтичането на кадри.
Той подчерта, че за да се реализира здравната реформа задължително трябва да бъде премахнат член 52 от Конституцията, според който всеки гражданин има право на безплатен достъп до здравеопазване.
 

Снимка: Тocka.com.mk

Няма коментари:

Публикуване на коментар