Translate

вторник, 3 ноември 2015 г.

Ракът на простатата е най-честият карцином в Европа



Ракът на простатата е второто онкологично заболяване, след рака белия дроб, по честота на смъртност сред мъжете .
Над 400 000 души се разболяват годишно. Очакванията са през 2030 г. техният брой да достигнe близо 520 000.
У нас, по данни на Националния раков регистър, през 2013 г. са регистрирани
2 825 нови случая на заболяването. Това бележи ръст от 60% за последните 10 години.
В рамките на Световния месец за борба с рака на простатата – ноември, Българското онкологично научно дружество съвместно с Федерация "Български пациентски форум"
и с подкрепата на Астелас България провеждат информационна кампания в подкрепа на мъжете с рак на простата и техните близки под надслов "Моят баща е моят герой".
Целта на инициативата е да помогне, както на пациентите, така и на техните близки и роднини, които заедно вървят по дългия и не лесен път на лечението.
Образователната кампания ще продължи през цялата година и е в подкрепа на международното движение за мъжко здраве Movember.
В края на годината предстои да бъде открит нов център за диагностика и лечение на онкоболни пациенти към УМБАЛ Сити Клиник (в нова сграда на бул. „Цариградско шосе“). Той ще разполага с уникални възможности за ранна диагностика и най-авангардни технологии за лъчелечение и химиотепраия, включително РЕТ/СТ, брахитерапия (поставяни на източници за локално лечение), радиохирургия и всички видове лекарствено лечение, включително на кастрационно-резистентни тумори на простатата.

Снимка: problem.framar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар