Translate

неделя, 15 ноември 2015 г.

В България има условия за въвеждане на телемедицинска кардиорехабилитация

Доброто сътрудничество между българското и полското кардиологично дружество и
актуалността на темата, в резултат на увеличената сърдечносъдова смъртност, провокира полски лекари да инициират у нас кръгла маса на тема - „Кардиологична хибридна телерехабилитация – международна практика и развитие“.
Стана ясно, че началото на българската кардиология като методика, структура и клинично приложение датира от края на 50-те години. А кардиорехабилитацията води началото си от1958 г. Този мултидисциплинарен подход цели, както по-бързото възстановяване на болния (постигане на трайни, оптимални резултати), връщането на работа и повишаване качеството му на живот, така също и намаляване на публичните разходи за лечение.
Статистиката за страната показва, че от ССЗ боледуват около 53-55% от мъжете и 50% от жените, в периода 2011/2013 г. Средногодишно се хоспитализират около 300 хил. души поради заболявания на ССС и кръвообращението и се извършват близо 1650 торактомии със и без екстракорпорално кръвообращение. Но само 7% от всички тях преминават през кардиорехабилитационни процедури, чиято цел е да се активира опорно-двигателния апарат.
Тази констатация потвърждава казаното още през 1985 г., че не бива да се допуска в практиката изоставане на рехабилитацията, защото това крие рискове за здравето и живота на болния и намалява ефективността на лечебния резултат постигнат с големи финансови разходи.
Председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев подчерта, че у нас са налице необходимите условия и предпоставки за въвеждането на телемедицинските постижения в кардиологичната рехабилитация, а ползването на опита полските кардиолози като модел
ще ни предпази от евентуални грешки. Може би ще са необходими определени законодателни промени, прогнозира той.
Проф. Малгожата Курпеса, председател на полската секцията по телемедицина, заяви, че Полша прилага Балтийската декларация приета през 2014 г. в Сопот, която се отнася за телемедицинските процедури, които с приемат като специализирани за определена група пациенти със ССЗ, и че българските и колеги може да разчитат на тяхната помощ и опити при разработването на българския модел.
В Полша всеки сърдечно опериран абсолютно задължително подлежи на кардиологична рехабилитация, което е изрично записано в неговата епикриза. Ако кардиологът не насочи пациента към съответния център за рехабилитация или ако не предпише такава то той подлежи на санкции.
Телерехабилитацията дава възможност да се прилага и контролира цялостната рехабилитация от разстояние – дистанционно, независимо в коя точка на света се намира пациентът.
Според д-р Доминика Анна Шалевска, председател на Секцията по кардиологична телерехабилитация на Полското кардиологично дружество, именно хибридната форма на телерехабилитация, която е съвкупност от стационарна (амбулаторна) и такава в извън болнични условия (у дома), води до подобряване на състоянието на пациента, до намаляване на инфарктите, смъртните случаи и хоспитализациите като цяло. Това се отнася за пациенти след остри коронарни интервенции, претърпели кардиохирургични операции, перкутанни терапевтични процедури, както и за пациенти с имплантирани терапевтични устройства със сърдечна недостатъчност, особено пациенти в напреднала възраст.
Този групов процес е осъществяван от мултидисциплинарен екип включващ ЕКГ
специалисти, физиотерапевти, психолози, мед. сестри и др., чиято основна цел е подобряване качеството на живот на пациента.
Телерехабилитацията в Полша се прилага като етап в лечението в специализирани центрове. Най-популярни и достъпни са велоергометъра, ходене на бягаща пътека, скандинавското ходене и т. н. При телерехабилитацията посредством комуникационна система се поддържа постоянен вербален контакт между лекар и пациент. Тя е допълнителна алтернатива към прилаганите класически методи на рехабилитация. Провежда се 4 седмици и се поема от полския социално осигурителен институт и здравния им фонд.Стойността на един ден хибридна рехабилитация е 70 злоти (35 лв). При 93% от пациентите рехабилитирани по този начин резултатите са изключително добри и те се връщат на работа т.е. отказват се от инвалидната си пенсия.
Голяма част от телемедицинските услуги в Централна и Източна Европа се извършват в рамките на пилотни изследвания и научни проекти.
Според финансисти източниците трябва да включват и изследователски грантове, бюджет за иновации, регионални фондове и т.н. Но при реалното им остойностяването трябва да се вземе под внимание остойностяването на процедурата според клиничната ефективност и подобряването на клиничната ефективност.
Според Лукаш Колтовски от МУ-Варшава хибридната форма на телерехабилитация е икономически целесъобразна, тъй като тя не само подобрява ефективността на диагностика и лечение, но и спестява финансови средства.
По време на кръглата маса полските лекари съобщиха, че от началото на следващата година те ще предлагат две индивидуални услуги – кардиологични и гериатрични консултации с използване на телемедицинско оборудване. При първата видео конференцията ще се предлага посевместно. Втората ще обхване селските райони. Там тези джипита, които дават високоспециализирани кардиологични услуги ще получават и допълнително заплащане. И двете услуги са по 6 точки, което приблизително е 30 лева.
В края на срещата стана ясно, че от страна Съюза на българските медицински специалисти и БЧК ще бъде подготвен и внесен документ в МЗ, в който се обосновава необходимостта от въвеждането на телемедицинските услуги у нас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар