Translate

вторник, 3 ноември 2015 г.

В детските градини и училищата - храни само по БДС и утвърдени стандарти

Забранява се предлагането на екструдирани храни  като снакс, както и на храни,
съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.
Това е записано в промяната на Наредба №9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, която е публикувана в ДВ.
Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата.
Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. 
Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът е задължително да са по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло - по браншови стандарт. 
В наредбата е разписано, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е необходимо да бъдат произведени по технологична документация.
До момента фирмите, които снабдяват детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. 
С промяната това става задължително, а производителите и търговците имат една година гратисен срок, за да изпълнят новите изисквания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар