Translate

понеделник, 30 ноември 2015 г.

За първи път у нас бе имплантирана миниатюрна силиконова става



Тя свързва фалангите на пръстите с дланта при пациентка с тежък ревматоиден остеоартрит. Операцията беше извършена от ръководителя на клиниката по „Ортопедия
и травматология“ на Болница „Тракия“ – Стара Загора.
Поставеният имплант е с уникален дизайн от серията NeuFlex на световната компания DePuy Orthopaedics Inc, специално предназначен за пресъздаване кинематиката на малките ставички с липсващи хрущялни повърхности, споделя д-р Петьо Братоев.


50 годишната жена вече раздвижва новата си става, а до три седмици се очаква да настъпи оптималното функционално възстановяване на оперирания пръст.
Остеоартритите на пръстите са едни от най-дискомфортните деформации в човешкото тяло, защото влошават фините движения. Дегенеративните и особено ревматоидните артрити, като част от едно комплексно заболяване, унищожават ставния хрущял, ставната капсула, околните меки тъкани.
Целта на една такава операция е да се подобри функционалния комфорт на дланта и пръстите. Увредените или липсващи хрущялни повърхности се отстраняват напълно по време на операцията. На тяхно място се имплантира силиконовия заместител, който осигурява комфортно движение на пръста с обем до 90 градуса флексия (свиване) на оперирания пръст.
Това е изключително популярна хирургична процедура в Скандинавските страни, в Германия, Холандия и при други северни народи, където заболеваемостта от ревматоидни артрити е много висока. Силиконовите импланти са подходящи и за лечение на следтравматични артрити на ставите на пръстите и дланта, което значително разширява индикациите за приложението им.
За здравноосигурените пациенти операцията се заплаща напълно от НЗОК, като клиничната пътека покрива хоспитализацията на пациента, периоперативните грижи, цялото медикаментозно лечение и анестезиологични дейности.Самата протеза не се реимбурсира от НЗОК но цената на импланта е напълно достъпна за всеки средностатистически пациент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар