Translate

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Сладко е - Без захар!



Захарният диабет е пандемия

Тази година кампанията по повод Световния ден на диабета - 14 ноември е под надслов „Сладко е. Без захар!”.
Основните рисковите фактори, свързани с развитие на захарен диабет тип 2, са затлъстяването, нездравословното хранене, липсата на физическа активност, стресът. Лекарите наричат тези рискови фактори смъртоносен квартет, нарушаващ въглехидратната обмяна и отключващ захарният диабет. А
той е свързан и с куп метаболитни увреждания - високо кръвно, висок лош холестерол и повишени триглицериди.
Доц. Даниела Попова, завеждащ Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", съобщи, че препоръката на Международната диабетна федерация и СЗО е да се намали приема на захар до 5% от дневния енергиен прием или до 6** чаени лъжички дневно. Според нея от изключителна важност е хората да се научат да подбират храни с т.нар. „бавни въглехидрати”, които имат нисък гликемичен индекс* (ГИ).
По думите и бялата рафинирана захар има полезни алтернативи като стевия, кокосова и нерафинирана тръстикова захар, някои плодове и т. н., които освен че имат по-нисък ГИ, са богати на витамини и минерали. Хранителните фибри са също полезна подкрепа, когато искаме да намалим консумацията на захар, тъй като създават чувство на ситост, регулират чревната функция, намаляват усвояването на захарите и мазнините от храната, както и енергийността на храната. Те могат да се набавят от сурови плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни.
Доц. Попова бе категорична, че диабетиците е много по-добре да посрещнат една хипогликемична криза с истински мед, отколкото с шоколад или кока-кола.
Тя сподели, че иновативните терапии дават възможност за комплексно повлияване на захарния диабет, чрез допълнителни ползи като редукция на телесно тегло, намаляване на повишеното артериалното налягане, подобряване на липидните показатели и др. А един от новите механизми за повлияване на диабета позволява на бъбрека да изхвърли излишната глюкоза чрез урината. Този терапевтичен подход се отличава от съществуващите досега по това, че не е свързан с продукцията на инсулин и може да се прилага при пациенти със захарен диабет тип 2, независимо от функцията на панкреаса, подчерта тя.
Зоя Паунова, изпълнителен директор на AstraZeneca България, акцентира, че през последните години диабетът е пандемично нарастваща заплаха, с все по-ясно изразена необходимост от постигане на добър контрол на болестта чрез редовно изследване на гликиран хемоглобин (HbA1c).
Американската диабетна асоциация и Европейската асоциация за изучаване на диабета препоръчват изследване на HbA1c минимум 2, а при тези, на които се е наложило да бъде сменена терапията или пък не е постигнат добър контрол на болестта се препоръчва изследване 4 пъти годишно.
У нас НЗОК реимбурсира само 2 изследвания годишно, което означава, че значителен  брой пациенти нямат достъп до редовно проследяване на HbA1c. Стана ясно, че AstraZeneca България осигурява безплатен достъп до изследвания за повече от 15000 пациенти и в бъдеще компанията ще продължи да инвестира в иновативни терапевтични решения с цел постигане на добър контрол на диабета.
Според данните за България диабетно болните са близо 500 хил. души. Близо 50% от тях не са в добър контрол. А над7% от хората у нас са в състояние на предиабет, което също налага сериозно наблюдение и системен контрол на HbA1c.
Важна е не сам профилактиката, а така също и здравната култура, тъй като непрекъснато нараства епидемията от диабет в света. Ето защо е необходимо да се работи за превенцията на това заболяване, защото почти 70% от хората с риск за диабет обаче може да бъдат предотвратени или отложени с промяна в начина на живот  - здравословно, балансирано хранене, намален прием на алкохол, добра двигателна и физическа активност
Кампанията за намаляване консумацията на захар подкрепи и Иван Звездев. Той демонстрира авторски рецепти за сладкиши, в които захарта бе заменена със здравословни алтернативи.
****
*Гликемичният индекс показва колко бързо въглехидратите навлизат в кръвния поток и повишават кръвната захар.
**6 чаени лъжички захар на ден означава общо 30 гр. с цялата храна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар