Translate

неделя, 22 ноември 2015 г.

Предимствата на въглеродния двуокис и Angiodroid при периферни ангиографски процедури бяха демонстрирани при онлайн операция



Интерактивният онлайн-семинар, наблюдаван от съдови хирурзи от страната и чужбина,
позволи да наблюдават онлайн миниинвазивна операция на стеснена феморална артерия на десния крак на 62-годишен мъж от Ангиографската зала на Болница „Тракия“ – Парк в Стара Загора и да се убедят в предимствата на използването като контрастно вещество на безвредния за пациентите и лесен за въвеждане въглероден двуокис, вместо традиционния контраст на йодна основа. Въглеродният двуокис беше въведен чрез първия в света автоматичен инжестор на CO2 – Angiodroid.
Лекарите на болница „Тракия“ са първите в страната, които рутинно използват възможностите на Angiodroid от април тази година, благодарение на внедрената иновативна апаратура. Модератор на онлайн семинара беше инж. Лука Монти от италианската компания Angiodroid. По време на миниинвазивната интервенция беше използвано и малко количество йоден контраст, за да се демонстрира липсата на каквато и да е разлика в качеството на постигнатото изображение чрез  въглеродния двуокис.
Заради на стеснената феморална артерия пациентът не е можел да ходи от болки. В мястото на артериалното стестение „безкръвно“ беше поставен специален „балон“ с медикамент и стент. На практика веднага след безкръвната операция болезненото състояние е преодоляно  и мъжът е възстановил двигателните си възможности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар