Translate

вторник, 10 ноември 2015 г.

Видео инсталацията „Погледни ме в очите“ бе представена от 3 до 8 ноември 2015 г. в Национална галерия „Квадрат 500“



Посветена е на жените с рак на гърдата и се реализира от Фондация „Една от 8“.
Инсталацията е с 4 екрана, на които са излъчвани кратки видео клипове, в които пет дами разказват за преживяното, след като чуват коварната диагноза – за изпитания страх, за предателството на приятели,  за любовта и подкрепата на семейството, за битката с болестта и надеждата.
Целта е да се провокира българското общество не само да подкрепя жените с това коварно заболяване и техните близки, но да се разговаря с тях за него открито – без притеснение и страх. 
Посланието на „Погледни ме в очите“ е: „Не е задължително да си Една от 8, за да си Една от Нас!“.
Статистиката показва,  че рака на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 27,3% от всички злокачествени заболявания при тях. Близо 3/4 от пациентите (71,2%) се диагностицират в начален - първи и втори стадий на заболяването, 26%  в трети и четвърти стадий, а при останалите стадият е неуточнен. Заболеваемостта се увеличава с напредване на възрастта след 35 години и достига своя пик при 60-64-годишните. Но при ранна диагноза и лечение петгодишната преживяемост при рак на гърдата е 99%.
Проектът „Погледни ме в очите“ е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“.
Болниците партньори на инициативата са Военномедицинска академия, УМБАЛ „Св. Марина“, Специализираната болница за активно лечение по онкология – София, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София.
Директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ доц. д-р Иван Костов бе награден от Фондация „Една от 8“ за последователната му и целенасочена дейност в борбата срещу рака на гърдата.

Снимки: onlineshop.ednaot8.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар