Translate

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Цялото правителство стои зад данък обществено здраве


и ще предложи до дни въвеждането му. Четири групи стоки ще бъдат засегнати – с
добавена захар или глюкозо-фруктозен (царевичен) сироп; сол над 10 грама на килограм; съдържащите трансмастни киселини, включително и т.нар. частично хидрогенирани (маргарини) и кофеинсъдържащите храни и напитки - енергийни блокчета и шотове. Данъкът ще засегне не само пакетираните храни, но  хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани като баници, торти  и др.
Изключение се прави само за сирената и кашкавалите, при които ползата е по-голяма от вредата на многото сол.
Зад проекта на МЗ стои цялото правителство, но обект на обществено обсъждане ще бъдат ставките и обхватът на храните, които ще се облагат и размерът на данъка.
Ще се предложи приходът от него  да се събира или в целеви фонд, или да бъдат разписани правила за разходването му. Предложението е поне 50% от приходите да отиват за профилактика на заболяванията, свързани с наднорменото тегло и прекомерната употреба на сол - метаболитен синдром, високо кръвно налягане, диабет, инфаркт, инсулт, рак на дебелото черво. Останалата част от парите ще е за бюджета на здравната каса.
Целта на данъка е да се насърчи населението към по-здравословен живот, индустрията - към повече отговорност, а бюджетът да бъде компенсиран заради нарастващите разходи, свързани с нездравословния живот.
Според здравният министър д-р Петър Москов не се ли промени поведението и навиците на днешното поколение, ще  се отделят все повече и повече пари за здравни грижи и  системата ще бъде подложена на постоянен натиск. 

Снимка: transmedia.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар