Translate

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане: Бъдещият модел на здравно осигуряване е неясен



Трябва ясно да се регламентират цените, по които ще се плаща, в допълнителното здравно осигуряване


Това каза д-р Виткова, която подчерта, че разделянето на основен и допълнителен пакет може да доведе до някои порочни практики, тъй като в допълнителния пакет попадат клинични пътеки, които реално  трябва да бъдат в основния.  
Фиксирането на цени за допълнителния пакет е важно, защото сега една и съща операция може да струва 500 лева в една болница и 1500 лева в друга.
“Нужни са ясни правила какво се покрива от задължителното осигуряване и какво не. За какво имат право лечебните заведения, които ползват обществен ресурс да изискват допълнителни плащания от пациента и за какво не. Само тогава застрахователите могат да направят верни разчети на застрахователния риск и да развиват успешно здравното застраховане. Например за три дни болничен престой във Варна искат 930 лева за телевизия и интернет. Отделно е цената за индивидуална стая - 400 лева“, каза тя. Според д-р Виткова не е ясен принципът, по който МЗ са се спрели точно на тези 6 клинични пътеки и кое ги поставя като социално незначими.  Тя  даде пример с онкологичната пътека “Оперативно отстраняване на парааортални лимфни възли със или без отстраняване на женски полови органи“ и попита как е взето решението, че пътеката не е "социално-значима".
От Асоциацията на дружествата за здравно застраховане (АДЗЗ) считат за тревожно намерението лекарите да взимат сами решение относно 65 клинични пътеки решение по кой от двата пакет да се процедира. От АДЗЗ са притеснени, че  реформата на здравния министър вместо да доведе до намаляване на плащанията от джоба на болния човек може да има точно обратният ефект.
Напълно е възможно пациентите със застраховки, които имат нужда от лечение по въпросните пътеки, да бъдат насочвани само към допълнителния пакет, защото имат гарантиран източник на финансиране, когато болниците са изчерпали бюджетите си. А
по този начин ще се узакони и начинът, по който болниците ще финансират своите надлимитни дейности, коментира д-р Виткова.
В момента 28-те дружества формират годишно оборот около 55 млн. лв., а хората с допълнителни здравни застраховки са не повече от 250 000 души.  
Председателят на АДЗЗ припомни, че сега българите доплащат около 48% от лечението при среден разход в ЕС под 20%. Според нея предлаганите промени в пакетите медицински услуги ще деформират  здравноосигурителния модел у нас, а хората все повече ще се чудят защо плащат задължителни здравни осигуровки.

Снимка: sites.google.com



Няма коментари:

Публикуване на коментар