Translate

неделя, 25 октомври 2015 г.

От МОН удължават учебната година със седмици и намалява лятната ваканция



По думите на з Ваня Кастрева, зам.министър на образованието това ще стане с промяна на
стандарта за учебния план. Съгласно него учебната година ще започва на 15 септември и ще продължава по-дълго, а лятната ваканция ще бъде по-малка. Приемането на новите три стандарта за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците ще позволи през 2016/17 г. да се учи по нови програми и учебници в първи и в пети клас.
За учениците от първи клас учебната година ще се удължи с 3 седмици т.е. ще учат 34 седмици, а за останалите ученици до 8 клас - с по две. От  5-и до 11-и клас  ще учат 36, а за 12-и клас ще се запазят досегашните 31 учебни седмици.
По този начин учащите от 1 до 4 клас ще завършват годината на 15 юни, до 11 клас - 30 юни, а крания срок за завършване на абитуриентите - на 24 май.
Запазва се седмичната натовареност на децата въпреки, че се въвеждат и нови учебни предмети. За децата от първи клас седмичната натовареност ще бъде 22 часа, като нарастването ще става постепенно с класовете. В седми клас учебната седмица вече ще е 31 часа, а от осми до 12-и клас - 32 часа. МОН иска информационните технологии да се изучават от 3 клас до 10 клас. Те обаче няма да се изучават в езиковите гимназии.
В тази връзка зам. министър Кастрева съобщи, че от трети клас ще започне изучаването на компютърно моделиране, а технологии и предприемачество (Труд и техника Труд) става по един час седмично в обучението. Обмисля се в езиковите гимназии да не се учат информационни технологии. Гражданското образование в прогимназията е интегрирано в останалите предмети, но от 9 клас ще се изучава вече като самостоятелен учебен предмет.
задължителен предмет още в първи клас и ще присъства
В 1-ви клас няма да се учи чужд език. От 1-ви до 12-ти клас учениците ще имат по два часа физическо възпитание.
От 1-ви до 4-ти клас те ще учат по седем часа български език, а от 5-ти до 7-ми клас – по пет часа.
В общообразователните училища до 10-ти клас, ще се учат по един срок музика и по един изобразително изкуство - по 18 часа годишно за всеки предмет. А след 10-ти клас ще отпаднат химията, биологията и физиката.
Предложението за увеличаване на учебната година е свързано с негативния факт, че в Европа българските ученици имат най-кратки учебни занятия и твърде дълга ваканция. В същото време трябвало на децата да се даде шанс да бъдат добре „обгрижени в училище”, тъй като продължителността на лятната ваканция (многото неучебни дни накуп ) според МОН влияе върху мотивацията на учениците и върху устойчивостта на знанията им, поясни Кастрева.
Предстои проектът да бъде качен на сайта на МОН за обществено обсъждане. От министерството не очаква негативна реакция на идеята, напротив - надява се това да се припознае като изключителна грижа за децата.
Амбицията на просветното министерство е наредбите за трите стандарта да влязат в сила на 14 ноември.
--------
По думите на Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас, между 50-70% от учениците никога не са ползвали електронни учебни игри и др. Проблем се оказва и недостига на квалифицирана работна ръка за е-образование у нас. Повечето от учителите в началните класове не са убедени в познанията си в електронните технологии и 70% от тях биха искали да получат допълнителни знания за тях, каза той по време на конференция „Възможности за развитие на Е-образованието в България".
ЕК осъзнава важността на електронното обучение и затова предвижда редица програми в сферата, тъй като в близко бъдеще 90% от постовете в редица области на икономиката ще изискват задълбочено познаване на дигиталните технологии. Онлайн светът променя начина, по който се преподава. Онлайн уменията ще стават все по-важни, за да помогнат на икономиката да се възстанови след кризата, каза още той.
--------
В изказването си Дон Грантъм, президент на "Майкрософт" за Централна и Източна Европа, по време на технологичната конференция Indeed we can (Наистина можем) също акцентира, че до 2020 г. близо 90% от професиите ще изискват някаква степен на компютърна грамотност.
С цел улесняване достъпът до технологии, на възможно повече хора в света,  компанията ще инвестира в близките години над 75 млн. дол.

Снимка:  btvnovinite.bg,alfarss.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар