Translate

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

С пръстов отпечатък влизаме в болница и аптека, ама друг път...



Поредната идея, споделена от здравният министър д-р Петър Москов по Нова телевизия, не бе приета еднозначно. В ГЕРБ бяха изненадани от идеята, която не е дискутирана с тях. Според
някои депутати от здравната комисия пръстовият отпечатък изобщо няма да осигури контрол в здравната система, а според други той накърнява човешкото достойнство. И от Реформаторския блок не приемат идеята, която бе определена от Сдружението на частните болници като ненужна и неприложима. От НЗОК пък отказаха коментар с обяснението, че в момента болничните хоспитализации са на база чекиране на личната карта на входа и изхода на лечебното заведение.
Здравният министър обаче увери, че няма абсолютно никакъв проблем технологично – до януари догодина да има четящи устройства (за пръстови отпечатъци) в болниците и аптеките, които работят с НЗОК. Проектът е по програмата за електронно правителство и електронно управление, поясни той.
„Чисто технически пръстовият идентификатор е четец за личната карта. Никой не взима нищо. Не става въпрос за система, която събира отпечатъците на пациентите. В базата данни, която вече съществува в МВР, превърната през съответния цифров код, ще се потвърди вашата идентификация, т.е. че сте там – в болницата или аптеката и това е също толкова конфиденциална, колкото и конфиденциалността на здравния запис в НЗОК - където пише от какво сте боледували и защо сте боледували и така нататък. На тази база пациентите ще имат в ЕГН системата дърво на свързаност - могат да получат правото за достъп вместо децата си или близки, които са инвалиди.Това е добре за всички. Не виждам абсолютно никаква причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на НЗОК,  да бъдат свързани с един такъв много прост и много автентичен начин на идентификация. Ако търсим да спрем кражбите - фалшиви хоспитализации, фалшиви прегледи, фалшиво изписване на лекарства, т.е. харчене на нашите пари от нашите здравни вноски, не по предназначение, това е начинът", коментира той и съобщи, че МЗ е в процес на разработка на специално мобилно приложение, за известяване на пациента със съобщение, от сайтовете на МЗ и НЗОК  при наличие на здравноосигурително събитие (профилактичен преглед или изписани лекарства) . Това ще стане факт също от началото на 2016 г.
От думите на д-р Москов стана ясно, че от следващата година всеки пациент ще има  и свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ. И според неговия личен здравен статус ще се преценява количеството направления, които  могат да му бъдат отпуснати през годината. А пакетите ще са различни за млади, стари, хронично болни и здрави хора.
По повод на орязването на клинични пътеки коментира, че това е обвързано със закупуването у нас на модерна апаратура без аналог в Източна Европа апаратура за лечение на ракови заболявания - с високотехнологичен лъч. 
Българските граждани на годишна база вкарваха в турските болници около половин милиард, част от Фонда, част от джобовете си, припомни той. Правителството и държавата ликвидира тази нужда, този керван да ходи до Турция. Тоест сега вече ние в България имаме високотехнологична апаратура на места по-модерна отколкото е турската и от много европейски държави. Този поток би трябвало да се обърне – към България да идват нуждаещи се, защото имаме такава апаратура и такива специалисти. Това означава много по-висок финансов натиск върху касата, върху бюджета, който трябва да плати нашето лечение вътре в България, това, което досега българите са плащали от джобовете си. Целият този високотехнологичен пръстен, който правителството си беше поставило за цел да направи, в София, в Пловдив, в Бургас, във Варна, в Плевен, в Русе, Велико Търново, във всеки един от големите български градове, ще бъде изграден, функциониращ и на разположение на българските пациенти, за съжаление те са много, каза той. За да има пари в нашата НЗОК и ще ползваме апаратурата, трябва да има приоритезация. Миналата година една от най-разпространените диагнози бе консервативно лечение в пикочо-половата система, обясни д-р Москов и продължи, че ще бъде приложено и добре забравеното правило – какви са критериите за вписване и изписване в болница, като в самата Наредба те ще бъдат ясно разписани. 
Според него нито едно от действията на сега управляващите не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. 
Той  оповести, че на база конкретни индикатори за компенсирано здравно състояние (захарен диабет и хипертония) от МЗ са оценявали обективно и анонимно качествата – ефективността на работа на ОПЛ. Съобщи още,че МЗ публикува списък с първите 100 джипита. Според класацията в топ 10 са д-р Мария Соколова от Дупница, д-р Димитър Гачев от пазарджишкото с. Драгор, д-р Николай Еничеров от Панагюрище, д-р Снежа Кирова от Варна, д-р Елена Тодорова от Димитровград, д-р Кремена Георгиева от Добрич, д-р Светла Гигова от София, д-р Николай Георгиев от Омуртаг, д-р Ругизан Рагуб-Сали от Разград и д-р Александра Багрова от Пловдив. В края на годината те ще получат бонуси от по 5000 лева.
В тази връзка доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България  коментира:
"Нямаме против, когато колеги получават допълнителни средства, но нека първо да се оправи бюджетът за първична извънболнична помощ". По думите му медиците искат да знаят по какви критерии е направена класацията и колко души са оценени - дали всички 4500 джипита или оценяването е правено на случаен принцип.

Снимка: hashtag-bg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар