Translate

понеделник, 19 октомври 2015 г.

За първи път у нас поставиха индивидуални колянни стави в Болница „Тракия“



Швейцарският ортопед, д-р Алами от Университетската клиника по ортопедия в Лозана и
завеждащият ортопедично отделение на Болница „Тракия“, д-р Петър Братоeв, имплантираха колянни стави на двете пациентки, на 60 и 65 г. с артрозни изменения на коленете, ползвайки специално създаден индивидулен инструмент за всяка една от тях.
Техниката Patient Specific Instrumentarium на световния швейцарски производител Symbios Switzerland започва с изграждане на триизмерен модел на колянната става на конкретния пациент чрез компютърно-томографско 3D изображение. Моделът следва профила на коляното с абсолютна точност. По него се изработва индивидуален инструментариум, позволяващ на хирурга да извърши операцията с максимално точни разрези и щадящо отнемане на кост. Така поставената индивидуална изкуствена колянна става е максимално близка до анатомията на конкретното коляно.

Техниката Patient Specific Instrumentarium се прилага в света едва от около 2 години, но резултатите са изключително добри.
Тя гарантира много по-добра прецизност за възстановяване кинематиката на коляното, сигурност при имплантацията и по- дълъг „живот” на импланта, с минимизиране на следоперативната болка и функционалния  дискомфорт, посочва д-р Братоев. Пациентите се възстановяват напълно само за около месец след операцията, която протича за доста по-кратко време. Избягват се редица потенциални усложнения и неточности, които могат да се появят при стандартното поставяне на изкуствени стави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар