Translate

понеделник, 19 октомври 2015 г.

Пациентите са принудени да крият, че имат хепатит или ХИВ, за да получат лекарска помощ



Въпреки, че това не трябва да влияе върху подхода и отношението на лекаря към тях.
Практиката обаче показва, че пациентите са принудени да крият своето състояние, защото в противен случай няма да получат медицински грижи., което е остра форма на дискриминация
Това заявяват от пациентските организации, които "не приемат, че предложение за криминализиране може изобщо да се отправя" и искат "прекратяване на всякакви по-нататъшни дискусии". От Националната пациентска организация, Сдружение „ХепАктив“, Фондация „Инициатива за здраве“, Фондация „Надежда срещу СПИН“, настояват БЛС и здравния министър Петър д-р Москов да оповестят официално какво мислят за идеята за криминализиране. Вярваме, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт в България няма да подминат „тази проява на дискриминация“, са категорични от пациентските организации.
По 10 бона глоба ще отнесат лекарите и медсестрите в ИСУЛ, които разтръбиха диагноза на пациент, заразен с вируса на СПИН. Тази сума е залегнала в Закона за здравето при подобни нарушения, съобщиха  от Националната пациентска организация .

Няма коментари:

Публикуване на коментар