Translate

понеделник, 5 октомври 2015 г.

Лекарите и медицинските специалисти с нови задължения в детските градини, училищата и домовете за деца, домовете за хора с увреждания и домовете за възрастни хора



Те им се вменяват с проектонаредба за устройството и дейността на здравните кабинети и
здравните изисквания към тях, публикувана за обществено обсъждане в сайта на МЗ.
Лекарственият списък се разделя на две категории - за деца и за възрастни.
В здравните кабинети в училищата и детските градини вече ще се осигуряват и по-специфични лекарства за оказване на първа помощ на хронично болни деца. Там задължително трябва да има антиепилептични препарати, лекарства за функционални гастроинтестинални нарушения, кортикостероиди за системно приложение, медикаменти за лечение на обструктивни заболявания на дихателните пътища, антихистамини за системно приложение и др.
В здравните кабинети в домовете за стари хора пък задължително трябва да имат препарати за лечение на лечение на сърдечни заболявания, антихипертензивни средства, диуретици, психолептици и др.
С проектонаредбата се вменяват и нови задължения на лекарите и медицинските изпълнители в детските градини, училищата и домовете за деца. Те ще са длъжни да контролират хигиенното състояние на детската градина или училище, чрез извършване проверки на чистотата на помещенията, санитарните възли, коридорите и прилежащото дворно пространство. Ще проверяват температурите в помещенията, състоянието на осветителните тела, безопасността на учебната среда, спортните уреди. Запазва се отговорността им по отношение на съставянето на менюто на децата и ще контролират храненето им. Освен това ще поддържат и задължително лично здравно досие на децата и възрастните, за които се грижат.
Според проекта един лекар ще може да обслужва до 2000 деца, а медицинската сестра ще отговаря за до 200 деца в ясла или градина и до 800 деца в училище. Сегашната наредбата обаче определяше и долна граница - медицински специалист може да отговаря за минимум 800 ученици и за поне 60 деца от ясли и градини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар