Translate

събота, 10 октомври 2015 г.

Пациентите в Европа се нуждаят от равен достъп до най-доброто лечение



По време на състоялия се форум Европейското партньорство за подобряване на достъпа на Patient Access Partnership) в Гащайн, Австрия, д-р Станимир Хасърджиев, призова за повече сътрудничество в здравната сфера, овластяване на пациентите и равен достъп до здравеопазване и иновации.
пациентите до здравеопазване (
Със застаряването на населението в 28-те страни членки на ЕС, здравните системи оказват все по-голям натиск върху здравните услуги в Европа.
Най-малко 50 милиона европейци страдат едновременно от няколко хронични заболявания, което медицината нарича „мултиморбидност“ (множествена заболеваемост).
Според Мартин Сехшел, зам.-генерален директор на здравната дирекция в ЕК решението е да се постави фокус върху пациента, а не върху болестта.
Д-р Хасърджиев, председател на НПО и генерален секретар на Европейското партньорство допълни, че днес пациентите са по-информирани от всякога и трябва да бъдат поставени в центъра на техните собствени решения. Овластяването на пациента е било и винаги ще бъде основен стълб на персонализираната медицина, подчерта той. И Луиш Мендао, зам.-председател на Европейската група за лечение на СПИН ги подкрепи. Той заяви: „Не може да третираш правилно пациентите, без да вземеш предвид техния начин на живот и разбира се, без да осигуриш равен достъп до най-доброто възможно лечение, което съществува в ЕС.“
Д-р Хасърджиев по време на форума представи част от резултатите от проучването, което се проведе на европейско ниво във всички 28 страни членки в периода юли-септември 2015 г., и което цели да оцени ключовите елементи на здравните системи в Европа – първична помощ, болнична помощ, лекарства и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар