Translate

събота, 3 октомври 2015 г.

Мотото на стартиралата информационната кампания „Открито за диабета” е „Нека не живеем на тъмно - инсулинът не е смъртна присъда “



Тя се организира за четвърта поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, асоциация „Диабет тип 2“, в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България и ще продължи до края на м. ноември 2015 г.
Ежегодно фокусът и е различен, но кампанията като цяло цели, както повишаване информираността на хората по отношение превенцията, ранната диагностика и правилното лечение на това заболяване, така и да развенчае митовете и страховете относно диабета. Нелекувано заболяването може да доведе до тежка инвалидизация, до увреждане на почти всички органи и системи и най-вече на сърдечно съдовата система.
В тази връзка Йерун Вайтес, Генерален директор на Sanofi България, оповести, че мотото на тазгодишната кампания е „Нека не живеем на тъмно“. Тазгодишната информационната кампания „Открито за диабета”, в пет големи града в страната, ще наблегне на това пациентите да не страхуват от болестта, каза той.
Данните от национално проучване, инициирано от Sanofi и проведено от MED Communication т MED Communication през септември т. г., показват, че около 60% от интервюираните припознават диабета като обществено значимо заболяване. Близо 45% обаче признават, че никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката ежегодно да се прави този преглед. Според около 70% от анкетираните диабетът прекъсва нормалния начин на живот на пациентите, 61% заявяват, че биха предпочели перорална терапия пред инсулиновата, а 15% вярват, че инсулинът е смъртна присъда.
Специалистите напомниха, че има два вида диабет с различна симптоматика, като при диабет тип 1 е задължителна инсулиновата терапия.
Доц. д-р Малина Петкова, ендокринолог в УБ „Лозенец“, подчерта, че сред основните фактори, отключващи заболяването са стресът, нездравословното хранене и липсата на достатъчно физическа активност.
По думите и едни от най-разпространените митове е свързан именно с инсулиновата терапия, която в хода на заболяването просто става необходимост и тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимия гликемичен контрол и да се избегнат диабетните усложнения. Председателят на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова, бе категорична, че хората с диабет не са различни от здравите. Напротив те дори са по-отговорни от тях към собственото с здраве и при правилно управление на болестта водят пълноценен начин на живот. А със съвременните лекарства в днешно време продължителността на живот на хората с диабет е еднаква с тази на здравите хора.
Според нея липсата на достатъчна информация относно това заболяване води до това хората в риск да не се изследват, а болните да се притесняват да признаят, че имат диабет.
„Инсулинът не убива, той спасява диабетиците от усложнения, които могат да доведат до съкращаване на живота. Напълно погрешно е схващането на 15% от българите, които вярват, че инсулинът е смъртна присъда и когато се прилага той това е крайна фаза на заболяването”, заяви Котова.
"Хората трябва да бъдат насърчавани и подсещани за ежегодни профилактични прегледи, за водене на здравословен начин на живот, с който да намалят риска от появата на диабет. А кампании като „Открито за диабета“ трябва да са целогодишни, а не спорадични, за да напомнят и образоват пациентите с диабет, че най-важен е контролът над заболяването. Така те биха избегнали усложненията, които са сериозно инвалидизиращи,“ добави Вяра Врагова, представител на Асоциация „Диабет Тип 2“, член на Националната пациентска организация.
--------
По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с диабет в момента живеят над 387 млн. души. Т. е. всеки 12-ти човек по-света е с това заболяване, като близо половината от тях дори и не подозират, че го имат. А на всеки 7 секунди през миналата година е умирал по един човек от диабетни усложнения
Според статистиката на IDF у нас броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000, от тях 2000  са децата с диабет до 18 години.
Един на всеки 25 българи обаче не е диагностициран като диабетно болен или не получава правилно лечение. Освен това в страната все още липсва национална програма и осъвременен стандарт по ендокринология.
Но ранното диагностициране на диабета ограничава тежките усложнения, ето защо е изключително важно да се познават първите му симптоми. Най-често срещаните са: често уриниране, силна жажда, непрестанна умора и чувство на глад. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви оплаквания в продължение на години. Но повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема.
Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.
Лекото неразположение, лекото замайване също могат да крият зад себе си заболяването диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар