Translate

неделя, 11 октомври 2015 г.

От 2016 г. фармацевтичните компании ще оповестяват финансовите си взаимоотношения с медицинските специалисти и здравните организации



съгласно общоевропейската инициатива за оповестяване - Кодексът за оповестяване на
Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. Целта е прозрачност в отношенията с лекарите и поставянето на пациента на първо място в тях. По този начин ще се избегне тежката обвързаност с медицинските изпълнители и конфликта на интереси.
Инициативата е залегнала у нас като основа на Кодекс на оповестяване, който е подписан от почти всички фармацевтични компании на българския пазар, съобщи Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
От 01.01.2016 г. фармацевтичните фирми ще спрат плащанията лично на лекарите. Т. е. всеки един отделен лекар няма да бъде спонсориран, стимулиран за да участва в техни събития като конгреси например.
С други думи разходите на фармацевтичната индустрия за конференции, научни изпитвания, семинари вече ще са публични, включително и индивидуалните договори между тях и медицинските специалисти, за консултантски услуги и/или клинични проучвания.
От началото на следващата година на специално създадена обща информационна платформа ще има линковете към всяка една фармацевтична фирма с публикувани договори с конкретни здравни организации или медицински специалисти.
Чрез комуникацията – лице в лице, фармацевтичните фирми ще инвестират в индивидуалното лекарско обучение по нов, иновативен начин, за да бъдат независими те в своите решения. Защото фармацевтичната индустрия трябва да продължи да си сътрудничи с медицинското съсловие, да подпомага съсловните организации, но в полза на пациентите, подчерта Денев.

Снимка: arcfund.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар