Translate

събота, 17 октомври 2015 г.

Трябва да мислим и за късните усложнения от пробива в имунизациите срещу морбили, през 2009 – 2010 година


Ваксините са едно от най-големите завоевания на човечеството

Това каза проф. д-р Ивайло Търнев, началник на Неврологична клиника на УМБАЛ „Александровска”, председател на Българското дружество по невромускулни
заболявания и председател на фондация “Здравни проблеми на малцинствата“, по
време на проведената в Благоевград кръгла маса на тема „Ваксините - мит и реалност съвременно състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката“.
Проф. Търнев каза още:
-Антиваксиналните настроения ни отделят по някакъв начин от цивилизования свят. В 21 век е нелепо да се обсъжда „за” или „против” ваксините и то в едно цивилизовано, грамотно общество.
Аз съм от тези, които застават твърдо срещу тези антиваксинални движения. Смятам, че е грозно, непрофесионално да се използват единични случаи, свързани с тежки заболявания, срещу ваксините. Освен ранни има и късни усложнения и ние трябва да мислим и за тях.
Тепърва чакаме късните усложнения от епидемията от морбили, в ромски квартал на Сливен, през 2009 – 2010 година, тъй като морбилният вирус отключва един бавен вирусен енцефалит, който се проявява 6-8 години, след прекараната инфекция.
Това е едно много тежко, нелечимо заболяване, което завършва с фатален изход. Заболяването за първи път е описано от доайенът на българската неврология проф. д-р Сашо Божинов.
Само и единствено ваксинопрофилактиката може да предотврати тези тежки усложнения. Това е истината.

 





Няма коментари:

Публикуване на коментар