Translate

понеделник, 21 септември 2015 г.

Лекари и пациенти срещу лимитите в здравеопазването. Надлимитната дейност да се плати с пари от партийните субсидии



Основното в протестната декларация до институциите, имащи отношение към здравеопазването в страната е, че не приемат и няма да приемат в бъдеще лимитиране на
дейността в болничните лечебни заведения, което е в ущърб на пациентите – ограничават се правата и достъпа им до качествено и своевременно лечение, ограничава се дейността на болниците и се намалява ефективността на тяхната работа.
В документа, подписан от представителите на БЛС, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници, Асоциацията на индустриалците в България, ЦЗПЗ, Федерация „Български пациентски форум” и Българската асоциация за закрила на пациентите, се настоява: институциите незабавно да предприемат необходимите мерки за изплащане на цялата изработена и отчетена надлимитна дейност на лечебните заведения за тази година; държавата да възстанови прилагането на принципа „Финансирането следва пациента”; за увеличаване на процента от БВП за здравеопазване; за създаване на необходимите правила за ефективен и обективен контрол, както от страна на институциите, така и на самия потребител на медицински услуги, над качеството на медицинската дейност и държавата да стане коректен платец за тези групи, които здравно осигурява .
По време на кръглата маса с мото „За реформи и здравеопазване без ограничения” стана ясно, че надзорният съвет на НЗОК не управлява, а само изпълнява т. е. спазва нещо, че предишното ръководство на БЛС е подкрепило въвеждането на лимитите, които ограничават инициативата и силно деформират свободната конкуренция между субекти, по отношение на доброто качество, че ограниченията се налагат тогава, когато има безсилие да бъде преодолян даден проблем, че през последните години има една тенденция от страна на политиците да внушават на обществото колко лоши са частните болници, че държавата фаворизира държавните и дискриминира частните болници. Стана ясно още,че състоянието на здравеопазването се дължи на лимитите, които са управленски, нормативни, морални и поради тази причина последиците от тях ще бъдат все по-тежки и все по- трудно отстраними; че лимити има, защото парите ги няма - някой ги е присвоил; че контролът в системата много често е съпроводен с корупционни практики и по тази причина е и неефективен; че има конфликт на интереси при МЗ, защото здравният министър санкционира изпълнителите на медицинска помощ в болниците, а в същото време е собственик на 64 лечебни заведения; че не трябва да се допуска болниците със задължения да сключват договори с НЗОК, пред да са представили оздравителни планове за дълговете си.
Стана ясно също така, че трябва да има приватизация на лечебни заведения; че  е на лице опит за налагане на реформа от големите държавни-университетски болници; че НЗОК и МЗ трябва първо да извършат промени в ПИМП, "за да не остане пациентът някъде на браздата"; че всеки законопроект, преди да се приеме, трябва  да премине през оценка за въздействие, поне за 3 годишен период; че в управлението политическите назначения трябва да се стопират и ръководните кадри да не бъдат назначавани от парламента и управляващото мнозинство, а да се върне професионализмът; че средствата за здравеопазване и  парите за здравни вноски не са данъци, поради  което те трябва да се извадят от закона за бюджета на държавата и че няма да приемат copy-paste на здравния бюджет 2016 от 2015 година.
По думите на представителя на Надзорния съвет на НЗОК и на КРИБ Григор Димитров лимитите не са начинът за управление на която и да било дейност.
Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, предложи правителството да пренасочи пари например от субсидиите на партиите за заплащане на надлимитната болнична дейност.
Според него лимитите са спирачка за развитието на медицината в страната, а медицинските стандарти трябва да се премахнат, тъй като с въвеждането им разходите в болничната помощ нарастват след 2010 г.
Здравната система може да се развива единствено ако на нея се гледа като на пазар, предлагащ бизнес услуги, а не като администрация. Пари в здравеопазването има, но те не се разпределят както трябва. Качество и ниски цени на услугите се постигат само с конкуренция, заяви д-р Кацаров.
Председателят на Федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров заяви, че в момента пациентът не е в центъра на системата – там са чиновниците, които се опитват да пестят пари.
По думите на председателя на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов един от основните проблеми е, че всяка година в бюджета на НЗОК се залага дефицит от 400 млн. лв. Пациентите трябва да настояват в проектобюджета на касата за 2016 г. да го няма този дефицит, а средствата за здравеопазване всяка година да се увеличават с поне 10%, каза той.
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев подчерта, че лошата практика да се прехвърлят плащания към договорните партньори на НЗОК от една година в друга е виновна за сегашната ситуация. Припомни, че с бюджета за 2015 г. са платени дейности от края на 2014 г. и коментира, че от тук идва и дефицита.
Отбеляза, че в БЛС са постъпили сигнали, че НЗОК не е заплатила спешността на много лечебни заведения в областите Бургас, Плевен, Монтана, Враца и София-град до края на юли. Напомни, че в тази връзка са изпратили писмо до НС на НЗОК, в което се казва, че изпълнителите на медицинска помощ се превръщат в “безплатни донори на здравната система“, както и предложение за актуализация на бюджета.
Според справка на касата, предоставена на БЛС, от март до юли болниците са извършили надлимитна дейност за 31.8 млн. лева, която в края на годината се очаква да достигне 60-65 млн. лева.
Председателят на АИКБ Васил Велев бе категоричен, че дискусията по отношение на бюджет 2016 трябва да се разшири и да се застъпи в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който трябва да разгледа и проблемите около лимитите на нарочно заседание или като отделна точка в дневния ред. Той изрази своите наблюдения, че в системата няма съгласие каква да бъде реформата, но промени са необходими.
Участниците във форума се обединиха около идеята за незабавна проверка на надлимитната дейност на болниците и заплащане на реално извършеното от тях лечение на пациенти за 2015 г. Бяха единодушни, че държавата трябва да се погрижи за повишаване на събираемостта на здравните вноски, както и заплащането на пълния й размер и правителството да задейства процеса за актуализация на бюджета на НЗОК за тази година.
Те обявиха, че приемат изцяло заявеното намерение на правителството за осигуряване на комплексно лечение, но същевременно отбелязаха, че то не се осигурява само чрез обедняването на структури, а и чрез организационни и финансови механизми.


Снимки 2 и 3: M.btvnovinite.bg и Bulgarski.pogled.info
 




Няма коментари:

Публикуване на коментар