Translate

понеделник, 7 септември 2015 г.

Здравната комисия не прие някои от промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения



На второ четене  депутатите отхвърлиха предложенията на здравният министър на д-р Петър
Москов за приватизация на лечебните заведения, за сливане на лечебни заведения, и комплексното лечение бъде условие за сключване на договор с НЗОК.
Те приеха акредитацията, за лечебните заведения, обучаващи студенти и специализанти, да е задължителна, а за останалите да е с пожелателен характер. Приеха болниците, диспансерите, както и центровете за психично здраве, да могат да се обединяват занапред в едно търговско дружество само по желание.
 Приеха още за болничните директори да има изискване за призната специалност по здравен мениджмънт или призната научна степен в друга сфера.
Някои от депутатите определиха законопроектът като „проба – грешка”, други го охарактеризираха като абсолютно хаотичен и с липсващ систематичен подход.
По отношение на отхвърлените предложения д-р Москов каза:
"Възможността касата отново да сключва договор с болница, която не гарантира целия път на лечението на пациентите за мен е категорично неприемлив вариант и ще се боря до последния момент в зала това да бъде променено, защото това е срещу интересите на пациентите", заяви д-р Москов. „За мен това е остро философско разминаване с това, което считам, че трябва да се превърне българското здравеопазване. Касата трябва да се върне към изначалната си функция – от наше име, на пациентите, да може да изисква от системата определени правила – комплексност, качество, достъпност, а не да продължава да бъде такава, каквато е сега – финансираща институция на бизнес плановете на определени мениджърски ръководства на болниците".
Той подчерта, че няма да приеме сегашната редакция да мине през пленарна зала.
"Не мога да разбера защо няма да бъдат защитавани интересите на пациентите, а ще надделяват притесненията за това какво ще се случи с една или друга болница. От гледна точка на касата това не би трябвало да има значение", каза още д-р Москов. 
От 61 –те параграфа в проекта на Закона за лечебните заведения, внесен от здравния министър д-р Петър Москов едва 5 останаха не пипнати. Останалите бяха променени от депутатите по време на 4-те  извънредни заседания на парламентарната здравна комисия.
Депутатът д-р Емил Райнов от БСП коментира: „Всичко, което се внесе от Министерството на здравеопазването беше пренаписано от народните представители от всички парламентарни сили. Това поставя под съмнение за мен капацитета на екипа на Министерството. Това, от което се притеснявам, е, че ще осъмнем на 1-ви януари и ще се чудим как ще работи здравната система". Тунджер Кърджалиев от ДПС заяви: „Все още не се осъзнава от всички, но до една година ще има невъобразими лоши последствия за българското здравеопазване
Законопроектът предстои да влезе в пленарна зала за окончателно гласуване и приемане.

Снимка: Сross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар