Translate

понеделник, 21 септември 2015 г.

Промените в ЗЛПХМ ще стопират разкриването на нови аптеки в страната



 От Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) алармираха за подготвен, но още
непубликуван законопроект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ).
Съгласно измененията специална комисия, утвърдена от министъра на здравеопазването, ще определя броя на аптеките и минималното разстояние между тях в дадено населено място. Законопроектът предвижда сега действащите аптеки, които са в заварено положение, да продължат да работят, а ограниченията да се приложат за тези, които предстоят да бъдат открити. В проекта не е посочено на колко души население ще се полага една аптека. Може да се окаже, че съществуващите аптеки в дадени общини са достатъчни и една нова аптека да не може да стъпи там.
Според Николай Костов, председател на АСА, промените в ЗЛПХМ, в т.число и приемането на национална аптечна карта, не са в интерес на хората, а е в интерес на съсловието и е „легализирано през държавата картелно споразумение между магистър-фармацевтите за наличието на аптеки в страната”.
По думите на Костов националната аптечна карта на практика ликвидира конкуренцията между аптеките. На лице е възможност за корупционни практики, при определянето на това кои аптеки да останат на пазара, там където те са повече от записаните в картата. На лице е още и конфликт на интереси, тъй като в комисията, която ще се занимава с регулацията т. е ще изработи картата 2-ма са представители на МЗ,1 е представител на пациентските организации, а 3-ма са от БФС, които са и собственици на аптеки. Освен това заложената социална цел на законопроекта няма да бъде реализирана, тъй като разкриването на аптеки в малките населени места, с под 1000 души, е нерентабилно и там трудно биха отишли да работят магистър-фармацевти. Това на практика ще спре отварянето на нови аптеки в страната и ще влоши предлаганата услуга.
В тази връзка от АСА предлагат на помощник-фармацевтите в малките населени места да бъдат делегирани повече права и там да бъдат разкрити филиали или т. нар. мобилни обекти за търговия с лекарства.
Председателят на АСА допусна възможността депутатите от парламентарната здравна комисия сами да бламират законопроекта, защото много от тях са против предлаганата от МЗ аптечна карта.
Той бе категоричен, че този проектозакон е в противоречие с Конституцията и с Договора за европейската общност и ако не отпадне или не претърпи корекции до влизането му за обсъждане и приемане в НС от АСА ще сезират Народното събрание, Комисията за защита на конкуренцията, Конституционния съд и Европейската комисия, която вече се е произнасяла против подобна регулация.
„Никой не ни е информирал за подобни промени. Научаваме от медиите за тях. Но погазването на конкуренцията е противоконституционно", категорично подчерта председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.
„Целта е да се намерят механизми за разкриване на аптеки в по-малки населени места, където те в момента липсват. Искаме да изготвим карта на аптеките. Да направим ясен и приложим законовия текст, който в момента е кух и гласи, че един собственик не може да има повече от 4 аптеки. Но е публична тайна, че има. И че има начини ограничението да се преодолее. Сега ще направим така, че да бъде практически непреодолимо", защити промените здравният министър д-р Петър Москов.
--------
Към момента в страната има около 4000 аптеки, от които половината работят с НЗОК. В 38 общини аптеки няма. А малко над 100 са денонощните аптеки у нас, които са предимно в София, Варна и Пловдив.
Близо 1 194 000 българи в осем области на страната, а именно - Видин, Враца, Плевен, Ловеч, Търговище, Разград, Кърджали и Смолян, нямат нито една денонощна аптека. Хората там пътуват с километри за необходимите им лекарства до съседни градове.

 Снимка: Applss.сom



Няма коментари:

Публикуване на коментар