Translate

неделя, 20 септември 2015 г.

Сезонът на лентичките



Все е имало рязане на лентички, но чак такова чудо и по времето на бай Тошо е нямало. Заради наближаващите избори ножиците на властта така неуморно тракат, че ще пробудят дори
заспалия електорат из цялата страна. И ако за всяко такова мероприятие отиват само по три метра лента (а те са повече), то от началото на септември са навъртени над 100 м трикольорна лента. Както се казва: все така да му спори на производителя. Та да отчетем, че има и бизнес, който се развива. Останалите само ще цъкаме с език.
За какво рязане иде реч? Месецът започна с откриването на новата многофункционална спортна зала в Пловдив. Но за зла участ премиерът Бойко Борисов не можа да се покаже на събитието и дори проплака за това на личния си сайт. Два дни по-късно обаче майсторът на ножицата се прояви в Казанлък на входа на реконструираната и модернизирана градска пречиствателна станция за отпадъчни води. След което все пак се отби да разгледа и въпросната спортна зала в Града под тепетата, та да може да го снимат за Фейсбука. На 4 септември Борисов, барабар с половината кабинет, беше в Габрово за откриването на реконструираните обекти по "Интегриран проект за водния цикъл на града". Голямо събитие, голямо нещо... Че и много плат замина, за да може да се наредят всичките 11 човека с ножиците.
После дойде ред на новия център на Института "Конфуций" към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Няма шега, и на такива места ходи нашият премиер. В Берковица, на 8 септември, Борисов удари с един куршум два заека. Първо падна лентичката на градския стадион, а после и тази на пречиствателната станция в село Бързия, където бяха произнесени следните слова: "Благодарение на добрата ни работа в борбата срещу корупцията и контрабандата в бъдеще ще отделяме още повече средства за Северозападния регион." И още преди да се изтъркули вторникът, Бойко Борисов сложи в джоба си и парче от лентичката на станцията за пречистване на отпадъчни води в Костинброд.
Със здравния министър Петър Москов и кмета на Велико Търново Даниел Панов пък министър-председателят откри в четвъртък напълно обновените Комплексен онкологичен център и стадион „Ивайло" в старата столица. Същия ден мимоходом бе срязана и лентичката
на шесткилометровата пътна отсечка между селата Щръклево и Красен. При тази програма как да не се запита човек: кога аджеба работи нашият премиер. Или работата му е да колекционира лентички. Ама не е само той, завалията. Министрите му също не стоят на едно място. Борисов им забрани да участват в предизборната кампания, но нищо не каза за церемониите по откриване на всевъзможни обекти. И сега като се втурнаха - мяра нямат. Вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин откри оня ден Общностен център в град Вълчи дол. Министърът на икономиката Божидар Лукарски откри новата спортна зала в Петрич и... 54-ят хипермаркет на групата "Кауфланд" в България. Министърът на спорта Красен Крапев "се разписа" на рено-вирания Национален стадион "Васил Левски". Циркът стигна дотам и земеделският министър Десислава Танева да открива детски площадки и паркове. Черешката на тортата обаче беше шоуто с поредното пускане на участък от магистрала "Струма". Подобен цинизъм властта не беше демонстрирала скоро, тъй като за последните два месеца спретна общо три откривания на трасето между гр. Сандански и Кулата. Първо, на 17 юли, Лиляна Павлова - министър за пример, с най-висок рейтинг, стигна дотам, че блокира международния трафик за Гърция, за да се покаже пред камерите как реже лентата на новата магистрала. Публиката обаче изпадна в пълно недоумение, когато осъзна, че магистралата всъщност не се открива. Пуснато беше само едното й платно, в което движението се извършваше двупосочно. Тогава засрамената строителна министърка обеща цялото трасе да е готово на 1 август, но малко след въпросната дата, когато пак имаше официална церемония и лентички, в експлоатация влезе единствено другото платно на трикилометровия участък. Едва сега, на 10 септември, бе окончателно пуснат целият 14-кило-метров лот от гр. Сандански до Кулата. Но този път големите началници не посмяха да се покажат. Не си мислете обаче, че с това са си изиграли козовете. До изборите ще се режат лентички на другия участък от "Струма" - от Дупница до Благоевград, както и на магистрала "Марица". А за целта има и куп други площадки, градинки, алейки, зали и какво ли още не. Разбрахте ли сега защо председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанова заяви, че в кампанията за местния вот партията няма да ползва рекламни клипове по националните телевизии? Ами че те всички видни гербери са всяка вечер в централните новини - усмихнати, ведри, с лентички в ръка. За какво им е да си плащат допълнително за реклама. Измислил го е Борисов, спор няма. Остава само ние да му мислим.


11-18.09.2015
Банкер
Снимки: Hashtag-bg.com, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар