Translate

неделя, 20 септември 2015 г.

Премиерът Бойко Борисов: До края на годината много болници в страната ще са оборудвани с най-модерната, най-добрата и най-скъпата апаратура



Имаме прекрасни специалисти и заедно с усилията на правителството, на министъра на здравеопазването и на неговия екип, ви уверявам, че ще подобрим значително условията в
болничните заведения, обеща той, при посещението си в националната специализирана болница за активно лечение по онкология (СБАЛО), по повод изграждането на новия лъчетерапевтичен комплекс към лечебното заведение.
Вече са монтирани част от високотехнологичните апарати, с които ще разполага центърът, а именно 2 мултимодални линейни ускорителя, магнитно-резонансен томограф, компютърен томографски симулатор, система за планиране на лъчелечението и др. Новите линейни ускорителя дават възможност някои онкологични заболявания да бъдат лекувани комплексно. Инвестицията е 24 млн. лева. Проектът „Разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение на СБАЛО - ЕАД „София” е част от средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на МЗ по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.
Здравният министър д-р Петър Москов заяви, че за да се реализира проектът, се е минало се през много трудности и е трябвало да бъдат потушени „чисто бандитски схеми“. Той добави, че в началото на декември първият пациент ще може да получи своето лечение в разширения комплекс. Той заяви още, че от март 2016 г. листите на чакащите за лъчелечение в страната отпадат и моментната потребност на пациентите трябва да бъде задоволена веднага. Важен приоритет е системата да се нагоди спрямо нуждите на пациента, а не обратното, поясни д-р Москов.
Нови апарати, за най-прецизно индивидуално дозиране на цитостатиците, ще бъдат въведени и в химиотерапията. В СБАЛО вече работят такива за индивидуално дозиране на химиотерапията, които освен стерилност гарантират, че всеки милиграм от скъпоструващите медикаменти ще бъде изразходен по предназначение. Това спестява между 12 и 15% от цената им, която стига и до 10 000 лв. за доза.
До края на годината ще има нова апаратура, от най-висок клас, за онколечение и в Пловдив, Плевен, Велико Търново и в "Св. Иван Рилски" в София.
Обновяването и разширяването на лъчетерапевтичния комплекс беше почти напълно провален проект от правителството на Орешарски, който се финансира от ЕС, от "неразумна, крадлива, на ръба на закона" дейност. Сами може да видите - на табелката пише, че е трябвало да бъде завършен още март месец миналата година. Знам какви ужасяващи мъки са за болните и техните семейства, с такава диагноза да се налага да чакаш заради развалена апаратура. Най-лошото беше, че заради предишното правителство цялата програма от 300 млн. лв. заминаваше и трябваше да се доплати от бюджета. Но реализацията сега показва на практика как се прилага здравната реформа”, каза министър-председателят.
„С откриването на новия комплекс за лъчелечение ще бъде преустановена нуждата българите да търсят такава медицинска помощ в чужбина, главно в института „Джон Хопкинс" в Истанбул Турция - прекъсваме този тъжен керван, а нашият център ще стане референтен за обучението на специалисти, обеща от своя страна и д-р Москов.


Снимка: Kanal3.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар