Translate

неделя, 30 август 2015 г.

БЛС с въпроси, относно предстоящата здравна реформа, към здравния министър д-р Петър Москов



Ръководството на лекарската съсловна организация моли за повече конкретика по отношение на заболяванията, влизащи в основния и допълнителния осигурителен пакет, и
източниците на финансирането им.
Те се интересуват от остойностяване на клиничните пътеки и дейностите от извънболничната помощ, както и от стойността на лекарския труд във всяка една от тези дейности. Лекарите се интересуват още за изнасянето на процедури от клиничните пътеки и изпълнението им в доболничната медицинска помощ и възможността те да останат в болниците, но като еднодневен амбулаторен случай. Те искат да знаят дали техният труд е включен в остойностяването и на тези дейности.
От БЛС питат къде остава разликата в цените на съответните процедури, която ще се формира между болничната и извънболничната помощ. Според тях тя трябва да е в полза на болниците. Те питат още какви промени ще настъпят в медицинските стандарти и нивата на компетентност за болничната помощ и амбулаторните процедури и на какви критерии трябва да отговарят болниците, за да сключват договор с НЗОК.
От БЛС изразяват своето съжаление, че техни представители не са били поканени да участват в разработката на Наредбата за реда и условията, при които ще се прави оценка на здравните технологии.
Ръководството на БЛС е категорично, че при преговорите по НРД 2016 ще настояват, както за по-голям бюджет за здравеопазване и за отпадане на лимитите в болничната и извънболничната помощ, така също и за  контрол върху изхарчените средства и начина по тяхното разходване.


Снимка: Vesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар