Translate

неделя, 30 август 2015 г.

Проблемът с отпускането на медикаменти по лекарско предписание, за които в аптеката винаги изискват рецепта, може лесно да бъде решен


За целта са необходими законодателни промени, които да позволят магистър-фармацевтите да предписват медикаменти в малки количества и за спешни случаи,
заяви пред в. "Новинар" проф. Илко Гетов, председател на БФС.
По думите му у нас в момента 1/4 от тях, които са около 6000 в цялата страна, имат придобита специалност и могат да преминат допълнително обучение.
Той подчерта, че в Обединеното кралство фармацевтите имат възможност да предписват определен тип лекарства - за спешна контрацепция или за хипертония например, а в Ирландия дори могат да поставят противогрипни ваксини.
С новата наредба за следдипломното обучение, една от специалностите – Клинична фармация, и с подготвяните промени в една от наредбите на МЗ, България ще бъде единствената страна от Централна и Източна Европа, в която ще бъдат регламентирани мястото, задълженията и правата на клиничните фармацевти по отношение на терапията, която трябва  да бъде ефективна, рационална и икономична.
„Смятам, че е крайно време лекарствата, които покрива или заплаща НЗОК, да бъдат освободени от ДДС. Това би отпушило доста солиден ресурс на касата по отношение на лекарствата за амбулаторно и за болнично лечение”, обобщи проф. Гетов.

Снимка: Akademika.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар