Translate

неделя, 30 август 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Лекарствата са дупката в касата. Плащаме много скъпо за тях, защото няма единна политика на държавата в това отношение


Това обяви в „Тази сутрин“ по bTV министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, като посочи, че разликата между годишното увеличение в ЕС и годишното увеличение в
България на плащанията за лекарства е маржът, който до този момент е консумирала индустрията. 
По думите му лекарствата са дупката в касата т.е. скъпите лекарства са една от причините за дефицита в здравеопазването т. е. за проблемите в сектора.
От думите му стана ясно, че вече е в сила Наредба 10, според която фармацевтичната индустрия трябва да дава отстъпки, минимум 10% на годишна база за медикаментите, ако иска да има договор с НЗОК. Той уточни, че прогнозните разходи за лекарства за 2015 г. са 887 млн. лв., като тази сума е нараснала почти двойно през последните пет години. Москов обясни, че в развитите европейски страни средното увеличение на годишните разходи за медикаменти в ЕС е 3%, а у нас 12-15% и поясни, че ако вземеш между 40 и 60 млн. лв. на една индустрия на година сигурно те не са много хепи.
Той заяви, че в нашата страна печалбите на индустрията са в много по-сериозни проценти, отколкото в другите европейски страни, а по този начин, се получава една сериозна финансова дупка, която остава за сметка на НЗОК.
С промените в Наредбата това обаче няма да е така, смята той.
По думите му във фармацевтичната индустрия осъзнават, България бе останала последният дрийм маркет – „мечтан пазар”.
„Количеството печалба на фирмите ще бъде намалено. Част от маржа ще се връща в бюджета на НЗОК, а не в държавния бюджет, където да се харчат за "НСО и не знам какви глупости", коментира д-р Москов. Ще се връща и отново ще бъде използвана за  здравето на българите, както се прави навсякъде в ЕС. С част от тези пари от началото на следващата година правителството ще започне да изпълнява ангажимента си да има във всяка една от основните групи лекарства безплатен референтен медикамент, което ще доведе до допълнителен разход на касата, но това е прогенеричната политика, за която сте чували много. Изключение ще бъдат медикаментите, които нямат алтернатива в своята терапевтична група.”, каза още здравният министър и заяви, че който не желае да връща пари, ще губи договора си с НЗОК.
Плащаме много скъпо за лекарства, защото досега няма ясни механизми и единна политика на държавата в това отношение, коментира той.
Стана ясно още, че МЗ е близо до решаване на казуса с паралелния износ на лекарства. Предстои да бъде изготвена електронна система за складова наличност в болници и аптеки, която да показва дали има достатъчно количество от съответния медикамент за пазара ни и ако има едва тогава ще се разрешава износът. Всеки износител ще трябва да уведомява Агенцията по лекарствата за медикаментите, които иска да изнася, за да се направи тази справка.
----
До края на 2015 г. фармацевтичните компании дължат еднократно 20% върху оборотите си за 127-те дни, които остават от влизането в сила на наредбата до 31 декември. Очакват се около 40 млн. лв. постъпления в НЗОК. Парите от отстъпките ще отиват за повече безплатни лекарства. Фирмите, които продават лекарства на здравната каса, ще връщат по 10% върху оборота си в края на всяко тримесечие от 2016 г. Това следва от нова наредба на МЗ, която вече е в сила.Става дума за лекарствата, плащани от здравната каса чрез аптеките и болниците, както и за онколекарствата, обясни за „24 часа" зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, който е и в надзора на НЗОК.


Снимка:Ipernik.Com

Няма коментари:

Публикуване на коментар