Translate

понеделник, 10 август 2015 г.

Вестник „Адевърул“ представи „индекс на безчувствеността на висшите държавни чиновници по отношение на заплащането“


Повечето фирми в САЩ вече ще трябва да обявяват разликите в заплащането между шефове и служители. Те ще трябва да публикуват в годишния си отчет съотношението
между заплащането на изпълнителните си директори и средната заплата на служителите, съобщи Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.
Новото правило е следствие от закона за регулацията на Уолстрийт от 2010 г. и влиза в сила от 2017 г. То ще засегне голяма част от котираните на фондовата борса фирми и поражда сериозни разногласия, както и може да засили дебатите около задълбочаването на неравенството в САЩ.
Заплащането на корпоративните шефове в САЩ бе около 20 пъти по-високо от средната заплата във фирмата през 1963 г., а през 2013 г. разликата вече е близо 300 пъти, сочи изследване на Института за икономическа политика.
Преди дни пък румънският вестник „Адевърул“ представи „индекс на безчувствеността на висшите държавни чиновници по отношение на заплащането“, който представлява съотношение между брутните заплати на държавния политически елит и средната брутна заплата в страната. 
В класацията вестникът включва редица европейски държави, като сравнява брутните стойности, тъй като в отделните държави данъчното облагане е различно.
Утрояването на заплатите на висшите държавни служители в Румъния, влязло в сила от 1 август т.г., изведе страната на челно място с най-голяма разлика между заплатите на обикновените хора и хората от първи ранг, съобщава „Адевърул“.Така Румъния заема първо място в класацията с разлика между заплащането на държавния политически елит и обикновения човек от 8,7 пъти – 563 евро средна брутна заплата в страната спрямо 4895 евро за висшите държавни чиновници.

България, която е сравнима с Румъния по равнище на бедност, също има достатъчно висок „индекс на безчувственост“ и се нарежда на второ място:
българският президент печели 2950 евро месечно, премиерът – 2280 евро, което представлява съответно 6,5 пъти и около 5 пъти средна месечна заплата от 450 евро, пише „Адевърул“. 
Гърция, която е на прага на финансов комапс, също не стои зле в класацията: премиерът Алексис Ципрас има месечен приход от 7123 евро, тоест 5,6 пъти средната месечна заплата.
Развитите държави, като Германия, Франция или Великобритания не успяват да постигнат „достиженията“ на Румъния, отбелязва „Адевърул“.
Във Франция президентът и премиерът са с намалени заплати от 2012 г. с 30%. Сега те печелят по 14 836 евро месечно, което е 5,9 средни месечни заплати. В Германия канцлерът Ангела Меркел печели 18 000 евро месечно, което е 5,1 пъти средната заплата от 3527 евро. Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън взима месечно 16 870 евро, което е 5,6 средни заплати от 2969 евро.
Президентите и премиерите на други държави от региона получават по-високо заплащане от своите граждани, но съотношението между двете възнаграждения не е по-голямо от 1 до 5 пъти в нито една друга държава в Централна и Източна Европа, обобщава вестникът.
В дъното на своеобразната класация се намират Испания и Норвегия, където това съотношение е най-ниско – премиерите на тези държави печелят еквивалента на близо три средни месечни заплати, посочва румънското издание.

Източник: БТА   Снимка:time.mk



Няма коментари:

Публикуване на коментар