Translate

неделя, 30 август 2015 г.

ЦСМП София-област се влива в ЦСМП на София-град



 Здравният министър д-р Петър Москов мотивира сливането с факта, че във всички области на страната спешните центрове покриват границите на съответните областни администрации. Единствено спешните центрове в София-град и София-област правят изключение. Според него липсва медицински, организационен и икономически смисъл от поддържане на два самостоятелни центъра за спешна помощ с адрес в София и структурни специфики, различаващи ги от останалите такива центрове в страната.
Решението за сливането е обявено в Проект на постановление на МС. Автоматично сливането означава оптимизация, логистично подобряване и като цяло по-добра спешна помощ в столицата и около нея. С други думи целта е да няма дублиране, както на дейности, така и на медицински и административен персонал, в рамките на една и съща територия, да се спестят финансови средства и да се подобри достъпът на населението до своевременна и качествена спешна медицинска помощ..
Обединяването на двата центъра означава и много по-добра възможност за реакция от спешната помощ. Според д-р Москов сливане ще се отрази положително на работещите в спешната помощ в София-област, ще облекчи дейността им и ще донесе и финансови облекчения, тъй като те ще имат общи поръчки за медикаменти и оборудване.
МЗ вижда в мярката и възможност да се подобри обслужването на пациентите и подсилване на екипите в СМП за района около столицата с още пет.
„Няма да има нито една промяна на мястото, където работят хората, на мястото, на което чакат линейките, на постоянна стоянка, от където тръгват, за да обслужват. Напротив, ще бъде подсилено, и то не по силата на сливането, а по силата на концепцията на правителството, която е финансирана от ЕС – с нови екипи и с нови линейки”, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
Разликата за хората, които живеят на територията на София – област, ще бъде единствено, че това нещо оттук нататък няма да се управлява от „Младост-1, а от Сточна гара. Но това едва ли има някакво значение. Линейките от Копривщица ще тръгват за Копривщица. А ако трябва да карат пациенти за София, както ще става най-често, ще ги карат не само в болница „Св. Анна“, а в най-близката, която има възможност да поеме пациента“, поясни още министърът.
Той посочи, че има доста резерви към начина, по който се е случвала поддръжката и оборудването на автопарка в Центърът за спешна помощ-София-област и че има съмнения за начините, по които до момента са извършвани ремонтите на линейките там.
Увери, че минаването под една шапка на двете структури няма да наруши и работата на кол центъра в София-град.
И добави, че идеята за сливането на спешната помощ от столицата чак до Драгоман е още от 2006-2007 година, но до реализацията й ще се стигне едва сега, след решение на МС. Д-р Москов увери още, че за предстоящите четири години линейките в областта ще се увеличат.
Според д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ в България идеята на д-р Москов, че с 5 лекари и 12 сестри ще успее да създаде 5 реанмиационни екипа просто е неправилна. За да има 5 реанимационни екипа, които да покриват в рамките на 1 месец дежурствата трябва да има 25 лекари , 25 сестри и 25
шофьора, твърди тя.
Директорът на ЦСМП София-град д-р Георги Гелев съобщи, че столичният спешен център се е отзовал на 125 000 повиквания за 2014 г., докато областният - на 20 000. Според него сливането е полезно и го определи като навременна мярка. Припомни, че преди десет години вече е имало опити да се слеят двата центъра, но постановлението е било отменено.В момента всички болни се карат от Софийска област в Окръжна болница и понякога се налага да се прекоси целият град.
„В час пик преминаването може да отнеме 30-40 минути, много ценно време за болния. Затова в спешни случаи трябва да се използва най-близкото лечебно заведение, способно да окаже необходимата помощ", смята той.
Успокои, че няма да има съкращения и 13-те филиала на областния спешен център няма да се закриват. По думите му областният център за спешна помощ работи с 5-6 лекарски екипа и останалите – фелдшерски. Затова и амбицията му е за увеличаване на екипите.
Д-р Гелев декларира, че ще се опита да върне част от фелдшерските екипи отново в лекарски, както преди десетина години, и да се разграничат ясно функциите им. Поне 30 нови линейки са нужни на Спешната помощ в София, а оптимално трябва да се сменят 50, заяви той.
До момента София-област има 13 филиала с 19 екипа на хартия. В почти всички 13 филиала обаче има по една единствена линейка с по един медицински екип, а целта на МЗ е да се осигурят резервни медицински автомобили и поне още 5 екипа спешни медици.
В момента ЦСМП София-град обслужва над 125 000 повиквания на година и отговаря за живота на 2 млн. българи.


Снимка: Zdravnaposhta.Net, Csmp.Info

Няма коментари:

Публикуване на коментар