Translate

неделя, 30 август 2015 г.

Сливането на ЦСМП на София-град и ЦСМП София-област по никакъв начин няма да реши кадровите проблеми в системата и от него ще пострадат най-вече тежко болните хора



 Председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ в България д-р Десислава Кателиева посочи, че ако този проект влезе в действие, има опасност
да се създаде една мегаструктура, с директор д-р Георги Гелев, която да обслужва почти половината от населението на България - близо. 2,3 млн. души. Тя изтъкна и друг проблем – че в момента телефон 112 и спешният медицински телефон работят паралелно, а не свързано. Ще се наруши принципът на равнопоставеност на пациентите. Промените няма да подобрят качеството на оказваната от нас спешна медицинска помощ, а ще демотивират част от колегите, бе категорична тя.
Опасенията на работещите в спешните центрове са, че с новата структурна промяна работата в координационния център още повече ще се затрудни, ще се увеличи броят на грешките при повикванията и при разпределянето на адреси, ще нараснат и закъсненията, ще има командироване в София и даже закриване на структури в цялата страна.
Те се опасяват също така, че работното им време ще се увеличи на 8 часа. Вместо сегашните 7 часа, което е едно от малкото привилегии на спешните медици в София-област.
Те официално обявиха, че им е писнало да бъдат опитни мишки в ръцете на непрекъснато сменящите се здравни министри. Всеки министър идва с нови „революционни" идеи, които най-напред са насочени към спешните центрове. И започват да ги налагат на екипите им. Когато се сменят министрите, а това става твърде често, идеите залязват, а ефектът от тях е нулев. Затова този път служителите на Бърза помощ обещават да бъдат твърди и последователни в професионалните си исканията - те ще излязат на протест.
Вече стартира протестна подписка против намерението на здравните власти да слеят спешните центрове.
А от асоциацията бяха категорични, че ако идеята на министър Москов бъде приета от Министерския съвет, спешните медици ще сезират съда.
„Въпросното обединяване не е залегнало в Концепцията за спешната медицинска помощ. А за ефективното развитие на този важен сектор от здравеопазването е изключително важно да се приеме стратегия за неговото развитие. От месец април има проект за такава стратегия, но той продължава да отлежава в нечие бюро в здравното министерство. Структурни промени се правят, когато системата е стабилна. Не може да се преминава към структурни промени, без да е написана здравната карта за спешната медицинска помощ. А създаването на една голяма районна координационна централа би трябвало да стане с достатъчно хора и при ясни правила", заяви д-р Кателиева.
Тя заяви още: „Сливането няма да се реши проблемът с дефицита на кадри. Единственият начин е новият работодател да командирова хора от различни филиали. Така ще се оголят филиалите, защото са с най-ниска натовареност. При положение, че екипите ще са насочени към София–град, може да не се осигури амбулаторна помощ.
Вярваме на този министър, защото написа Концепция за спешна медицинска помощ. Препоръчваме му да спази поетите ангажименти по концепцията. В момента сме застрашени и ние, и пациентите."
Пред агенция "Фокус" д-р Кателиева пък каза, че нямат полза от това да искат оставката на министъра и са се уморили от смяната на министри.
"Искаме той да изпълни ангажимента си за Концепцията от април отлежава в МЗ . Когато влезе триажа, правилата, ако искат да направят само шест координационни централи, тяхна работа, но нека първо да стабилизират системата, тъй като без триаж, без директно свързване между 122 и спешния медицински телефон, без правила и стандарти, всяко сливане ще добави към хаоса още хаос", поясни д-р Кателиева.


Снимка: Csmppz.Com

Няма коментари:

Публикуване на коментар