Translate

неделя, 30 август 2015 г.

От БЛС алармираха: В нарушение на рамковия договор НЗОК е отклонила 4,5 млн. лева, без съгласието на БЛС, към болниците



от перото за медико-диагностичните дейности (МДД) т. е. от лабораторната диагностика, от изследванията със скенер, рентген, ЯМР и др.. Това е абсолютен нонсенс, защото не
може да се прехвърлят от едно перо в друго, който ще доведе до сериозен дисбаланс в доболничната помощ. В момента колеги от цялата страна, от ДКЦ биват „преследвани” и глобявани за надвишени регенеративни стандарти, които в момента, независимо от това, че са в недостиг и са глобявани за тази цел, се намаляват с 4.5 милиона до края на 2015-та година, без това да е консултирано с нас, съобщи председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. По неговите думи тази рестриктивна политика ще доведе до влошаване на медицинската услуга. С други думи пациентите са поставени под риск и се създават предпоставки те да бъдат пренасочвани към болници за извършване на елементарни лабораторни изследвания и то на цена, която може да бъде петкратно по – висока, ако това се извърши в доболничната помощ.. Той окачестви това като пълен абсурд и бе категоричен, че решението на НЗОК нарушава Националния рамков договор и създава напрежение в здравния сектор, който и без това не е спокоен.
Ние се връщаме към времето, когато написах една книга - „Семеен оракул”. Поради липсата на регулативни стандарти лекарите ще трябва да започнем да гадаем на ръка, боб или на някои други части от човешкото тяло, заяви д-р Грозев.
От съсловната организация предупредиха, че може да се стигне до атакуване решението на НЗОК в съда, ако не се потърси друг изход.
Около 200 – 220 милиона лева ще достигне дефицитът на НЗОК до края на годината, прогнозира той. Това означава рекорден месечен дефицит от близо 22 милиона лева.
Според зам. председателят на Комисията по здравеопазване доц. Георги Кючуков въпреки, че няма правно нарушение при прехвърлянето на 4,5 млн. лева, практиката е порочна. Той смята, че бюджетът на касата трябва да се спазва такъв, какъвто е приет.
С прехвърлянето обаче се обезсмисляла рамката на бюджета - гласувана перо по перо в НС.
Председателят на НСОПЛБ лекари доц. Любомир Киров заяви, че не са съгласни да може да се прехвърлят средства по бюджета на касата от едно перо в друго. Според него това ще ограничи възможностите за диагностика на лечението на вече диагностицирани заболявания и ще затрудни лечението както на хронично болните, така и на новозаболелите.
Членът на Надзорния съвет на НЗОК от пациентската квота д-р Станимир Хасърджиев заяви, че решението 4.5 млн. лева да бъдат прехвърлени от доболничната помощ в болничната е взето на базата на анализи на НЗОК, че тези средства ще останат неусвоени до края на годината. 


Снимка: Medicalnews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар