Translate

понеделник, 6 юли 2015 г.

Д-р Иван Кокалов, представител на КНСБ и член на надзорния съвет на НЗОК: Не може, когато обсъждаме двата закона, които очертават здравната реформа, здравният министър да отсъства



Министърът на здравеопазването прекалява с отношението си към Националния съвет за
тристранно сътрудничество. Такава реформа изисква дебати преди предлагането на конкретни текстове и приветстваме всички намерения, които са дебатирани предварително. Залагахме надежди, че извънболничната помощ ще бъде филтър на пациентите, но това не се случи, заяви той и подчерта, че те настояват за едногодишен мораториум върху откриването на нови болници, работещи с публичен ресурс.
Според Григор Димитров от Българска стопанска камара (БСК) бизнесът ще подкрепи само текстовете, свързани с Националната здравна карта, тъй като липсват - контрол на НЗОК върху дейността на лечебните заведения и определени рестрикции по спазване на бюджета на НЗОК. Те смятат, че за опазване на здравноосигурителните плащания трябва да има ясни и точни правила за използването на средствата от НЗОК.
От БСК смятат още, че лечебните заведения, при сключване на договорите си с касата, трябва да показват документ за финансовото им състояние. А в закона за лечебните заведения трябва да бъде записано, че ако имат просрочени задължения при сключването на договора, задълженията се обезпечават от собственика - държава или частник.
Работодателите също настояват за възможността един лекар да може да работи само на един трудов договор в болница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар