Translate

сряда, 3 юни 2015 г.

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ ще отбележи своето X-то юбилейно издание



с грандиозен тридневен празник от 5 до 7 юни 2015 г. в Свищов.
Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция у нас, ще получи специалната награда на форума– за принос в популяризирането на културно-историческото наследство на България. В тържествата ще вземат участие и над 300 реенактори от България,Италия, Полша, Румъния и Франция.

„Орел на Дунава“ се превърна във водещ форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа.Това е най-старият фестивал за исторически възстановки у нас. Организира се ежегодно под патронажа на Община Свищов, със съдействието на местния Съвет по туризъм и Историческия музей в града.

От септември 2013 г. фестивалът има и двудневно есенно издание под мотото „Лозниците на Нове“. А от две години насам естествен декор на събитието е реставрираната антична крепост „Нове“ край Свищов – най-добре проученият, запазен, а в момента и най-добре експонираният римски военен лагер в граничните североизточни провинции на някогашната Римска империя.


„Орел на Дунава“ предвижда богата фестивална програма, която пресъздава античната история – бита, културата и военните сблъсъци между императорски Рим и племената и народите от „варварския“ свят – траки, даки и готи.Освен реенакторските битки и демонстрации с антични оръжия на „Първи италийски легион“, „Първа тракийска кохорта“, „Групо Сторико Романо“, „Нимфите от Дакия“, „Багатур“, „Терра Дакия Етерна“, в рамките на фестивала ще бъдат представени древни танци и ритуали, средновековни религиозни песнопения с концерт на хор „Юлангело“, както и кулинарен конкурс за автентична древна кухня.
В рамките на форума ще се проведе и научна конференция на тема „Античното наследство – открития, състояние, перспективи“ в две обособени секции: „История и археология“ и „Културен туризъм“.
Фестивалът ще завърши с тържествен парад на реенакторските групи по улиците на Свищов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар