Translate

вторник, 30 юни 2015 г.

Президентът Росен Плевнелиев: Здравната ни система остана една от най-нереформираните през последното десетилетие. Здравната реформа не търпи отлагане.



Държавният глава издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Той подчерта, че Законът за изменение и допълнение на
Закона за здравното осигуряване не предвижда норми, които да ограничават достъпа до медицинска помощ. Освен това няма и разпоредби, от които да следва допълнително заплащане от осигурените граждани, за да получат дължимата от държавата медицинска помощ или сключване за това на застрахователни договори с частни застрахователни дружества.
Според него приетите промени в ЗЗО са стъпка напред, но е необходимо да се направи много повече за цялостното реформиране на сектора. Той бе категоричен, че българската здравна система е останала една от най-нереформираните през последното десетилетие и здравната реформа просто не търпи отлагане. И изразява надежда, че промените в здравната система ще продължат да са неотложен приоритет на правителството и на Народното събрание и че скоро ще бъдат доведени до успешен край.
“Общество ни очаква правителството и парламентът да предприемат такива действия, с които да се повиши качеството и ефективността на предоставяните здравни услуги за хората. Всяка година се увеличават средствата за здравеопазване, но никой не е доволен – пациентите, лекарите, здравните работници”, се посочва в прессъобщението на прессекретариата на държавния глава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар