Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Д-р Иван Кокалов, член на НС на НЗОК: Знаем какво се случи с работническо-мениджърската приватизация



Към момента, от десетина години, действа ограничителен списък за приватизация в здравеопазването. Преди въвеждането му бяха купени някои апетитни санаториуми и почивни
бази в Банкя и в морските ни курорти. Към големите лечебни заведения интерес нямаше. Затова смятам, че зад идеята, лансирана сега от здравния министър Петър Москов , се крие меракът за приватизация не на закъсалите финансово болници, а на тези за рехабилитация, които са и най-апетитните хапки. Не изключвам вероятността и те вече да са разпределени под масата, тъй като представляват икономически интерес. Битката ще е за тях, защото там може да се развива и спа туризъм, и курортно дело. Повече от ясно е, че и сега никой няма да купува университетски и многопрофилни болници, още по-малко общински, тъй като частната инициатива доказа, че за нея е по-изгодно да застрои „на зелено” или да се вземат модерни сгради, в които да се изграждат лечебни заведения. Преди да бъде приета поправка в нормативната база, за да бъдат пуснати държавните болници за продажба, идеята трябва да се обмисли много добре, като се отчетат не само плюсовете, но и рисковете, които тя неизбежно носи. Грозно е да се заиграва, като се казва, че с предимство в покупките първо ще се ползват лекарите и персоналът, работещи в съответната болница, обявена за приватизация. Утопия е докторите да започнат да купуват университетски лечебни заведения, още по-малко персоналът. Повечето от тях имат милиони задължения към доставчици на лекарства и консумативи. Не бива да се заиграва с тази карта. Знаем какво се случи с работническо-мениджърската приватизация. Предприятията бяха купени от хора с пари, а работниците останаха с малки дялове, които също бяха изкупени впоследствие. Същото може да се случи и с болниците. Здравеопазването обаче не е място за експерименти. Не бива да се подлага на риск достъпът и качеството на здравната помощ, които са гарантирани от конституцията на всички български граждани.
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: Приватизацията на лечебни заведения ще даде законова възможност за вливане на нови капитали и инвестиции в сферата на здравеопазването
Идеята за приватизация на лечебни заведения не е нова, каза той. Когато, в края на годината, има яснота, според националната здравна карта, за количеството активни болнични легла и болници, с които касата ще сключва договор, на база достатъчност на това, което всички ние имаме нужда, като евентуални пациенти, тогава вече формата на собственост вътре в тези неща, остава да се обсъжда единствено на базата кое е по-добре, кой е инвеститор, кой - с каква инвестиционна програма, с какви намерения, с какви дългосрочни ползи за здравеопазването може да инвестира в определено място.
Той е категоричен, че само с приватизация в системата ще влязат свежи пари, сградите ще бъдат ремонтирани, а строежът на частни клиники ще спре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар