Translate

петък, 26 юни 2015 г.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: През следващите три години не може да има диференцирана ставка на ДДС за лекарствата



Тъй като ще има финансови загуби за бюджета на страната, категорично заяви той, по време на
форум за здравната реформа организиран от КРИБ. Разходите за лекарствата, които НЗОК заплаща, ще станат по-ефективни ако се премине към прогенерична политика. Само по този начин ще се освободят пари, които могат да се използват за оригинални медикаменти. МЗ планира 100% реимбурсация на т.нар референтни лекарства за дадено заболяване.
Според него трябва да се гарантира подходяща лекарствена терапия за всички социално-значими заболявания. За целта ще се върви към пълна реимбурсация на лечението на тези заболявания. Ще се провежда и прогенерична политика, а включването на нови медикаменти в Позитивния лекарствен списък ще е свързано със задължителни отстъпки.
По думите обаче на проф. Илко Гетов, председател на БФС отмяната на ДДС върху лекарствата ще доведе до икономии в здравния бюджет с до 160 млн. лв.
Д-р Москов съобщи, че до 2 седмици ще е готов проектът за промени в закона за лекарствата в хуманната медицина. Съгласно измененията лекарствените медикаменти, плащани от НЗОК, ще бъдат маркирани с различни цветове в аптеките според нивото на реимбурсния. Напълно безплатните за пациента (100% реимбурсирани от здравната каса) ще бъдат със зелен стикер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар