Translate

вторник, 30 юни 2015 г.

Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”: Приватизацията на болници ще подобри мотивацията на работещите в тях



и ще засили отговорността им към финансовото състояние на здравните заведения.
Във всички случаи дисциплината ще се подобри, ако хората участват в тази приватизация, заяви той.
„В момента се мъчим да променяме манталитета само с добри приказки, с даване на пример, а когато заиграят морковът и тоягата в по-реален смисъл, тогава би трябвало и манталитетът да се промени по-бързо.Винаги съм бил привърженик на това да се приватизира дейността, защото всъщност не са много желаещите да приватизират сгради в състоянието, в което са по-голямата част от болниците в България”, каза той и отбеляза, че общинските болници никога не са били в забранителния списък. Така че е можело да бъдат приватизирани, стига някой да вижда перспективи във финансовата стабилност.
Проф. Начев подчерта, че средствата за здравеопазване са малко и въпреки че растат през последните години, не се наблюдава подобрение на качеството, тъй като те не се изразходват ефективно.
Според него при някои болници трябва да останат социалните функции, а не фокусът да е върху печалбата в края на годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар