Translate

четвъртък, 4 юни 2015 г.

НПО е категорично „за“ запазване и дори разширяване на имунизационния календар



Национална пациентска организация (НПО), най-голямото обединение на пациентски организации в страната и понастоящем единствена национално представителна организация
за защита правата на пациентите в България, съгласно Закона за здравето, неведнъж е заявявала своята подкрепа за запазване и разширяване на задължителния имунизационен календар на България. Това пишат от организацията до Zdrave.net във връзка с публикуваната по-рано на сайта позиция на пациентски организации „Заедно с теб“, с която декларираха подкрепата си по отношение идеята на националистическата партия „Атака“ за незадължителни имунизации.
От НПО припомнят и официалната си позиция по въпроса, изпратена още в началото на февруари до президента, премиера и ръководствата на МЗ, НЗОК и здравната комисия в парламента. В нея се изразява пълна подкрепа за продължаване на практиките за прилагане на пълния набор от задължителни ваксинации на населението на страната съгласно сега действащия ред.
„Считаме, че това са отговорни и добре работещи политики, които са в изключителен обществен интерес и са доказали своята ефективност във времето и именно поради този факт, НПО неведнъж е изказвала становище относно необходимостта от запазване и разширяване на Имунизационния календар, с цел осигуряване на най-пълноценна защита за българските граждани, съгласно световните препоръки“, посочиха тогава от организацията в писмото си.
Приложиха и сравнителна таблица за някои заболявания, преди въвеждането на имунизация за тях и след това. В нея се вижда, че през 90-те години на ХХ век например у нас е имало 29 005 случая на едра шарка, докато в периода 2000 – 2010 г., след въвеждането на имунизация за заболяването, общият брой на случаите е 0 (нула). Цялото писмо на НПО във връзка със задължителния имунизационен календар можете да видите тук.

www.zdrave.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар