Translate

петък, 19 юни 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Целта на промените не е реализиране на икономии, а качествено и модерно здравеопазване, полезно за пациентите и медицинските работници



От 2016 г. всеки здравно осигурен български гражданин ще минава веднъж годишно на задължителен профилактичен преглед за превенция на трите най-рискови и социално значими
заболявания у нас – рак, инсулт и инфаркт. ОПЛ ще изготвят графици на личните си пациенти за извършване на профилактика и ще ги уведомяват кога да се явят на изследвания. Предвиждат се санкции за хората, които не си правят профилактичен прегледи, но не и за джипитата, които не са накарали пациентите си да го направят.
През октомври ще стане ясно кои болести ще влязат в основния и кои в допълнителния медицински пакет. Тогава ще бъдат публикувани наредбите към Закона за здравното осигуряване, каза министърът. Не ставата дума за отделяне масовите от редките заболявания, а за такива, които изискват незабавно лечение и такива, които търпят отлагане. Така например няма да се чака за сърдечно-съдови, мозъчни и онко лечение и хирургични интервенции, но ще се чака няколко месеца за планирана операция на перде. По основния пакет лечението ще своевременно и напълно безплатно, без да се доплаща и стотинка вкл. за медицински изделия като пирони, стави, клапи и др, увери за пореден път министърът. И по втория пакет лечението също ще е безплатно, само че няма да е веднага, а ще се планира между 15 дни и няколко месеца, когато е възможно, без обаче това да застрашава живота и здравето на пациента, в зависимост от спецификата на заболяването. Хората, които обаче правят доброволни вноски в допълнителен здравен фонд, ще могат и по втория пакет да се лекуват веднага и безплатно, обясни той. Това обаче няма да става с пари от касата, а от фонда, каквато е практиката в Германия, Холандия и други страни от ЕС.
"Холандците и германците да не са по-глупави или по-болни от нас?", попита риторично министърът, в отговор на "смешни" по думите му аргументи на депутати от опозицията, че двата пакета щели още повече да разделят хората на бедни и богати. "Дали официално или не, в българските болници в момента се доплаща за всичко, системата е бездушна и безсъвестна за последствията от заболяването ти и, ако нямаш средства за консумативи или друго, си обречен", каза той и подчерта, че вече са сформирани експертни работни групи, които работят ударно по три основни направления. Първото е определяне на съдържанието на здравните пакети, второто- извеждането на дейности от болничната - в извънболничната помощ и третото – реалното остойностяване на клиничните пътеки. Всичко това трябва да бъде свършено в рамките на 3-4 месеца, за да се определи индикативния бюджет на МЗ за 2016 г. и да бъде изпратен той на министерството на финансите, за да бъде предвиден и в държавния бюджет. Министърът увери, че целта на промените не е реализиране на икономии, а качествено и модерно здравеопазване, полезно за пациентите и медицинските работници. Той увери още, че "държавата няма да жали средства за здравето на хората, стига средствата да се използват правилно и да се разпределят прозрачно от една ефективно функционираща здравна система".
По отношение на реалното остойностяване на дейността той обясни, че сега не е ясно защо НЗОК плаща определена сума за дадена клинична пътека или клинична процедура, по какви критерии е определено, как се определя възнаграждението на лекарите и др. Стопанските разходи на болниците също подлежат на анализиране.
Ще се конкретизира и какви са натоварванията на апаратурата в различните лечебни заведения. Извеждането на някои заболявания за лечение в доболничната помощ ще спести разходи, тъй като една процедура, извършена в болничната помощ струва в пъти повече, отколкото в доболничната помощ. На въпроса дали поправката в Закона за здравните осигуровки, която дава право на пациентите да се оплакват от медицинското обслужване и спрямо нарушенията те да бъдат санкционирани, няма да създаде предпоставки за злоупотреби между конкуренти, Москов заяви, че това са "практики от Дивия Запад" и "българските лекари не са разбойници".
За идеята си за санкциониране на здравноосигурените хора, които не ходят редовно на профилактични прегледи, министърът обясни, че предстои да се решат няколко проблема - например графиците за провеждане на такива прегледи да станат широко достъпни, социалното министерство да позволи един ден отпуска за посещение при лекар и ясно да се определи какво включва задължителният профилактичен преглед.


Няма коментари:

Публикуване на коментар