Translate

понеделник, 8 юни 2015 г.

Депутатът от "БСП-Лява България" д-р Емил Райнов: Здравноосигурителната вноска да стане данък



Така ще се премахне разделението между осигурени и неосигурени, ще се освободи и голяма част от административния капацитет на Националната агенция за приходите, която сега събира
осигуровките, ще се подобри събираемостта и ще се увеличат средствата за здраве. Това предложи депутатът от "БСП-Лява България" д-р Емил Райнов по време на дискусия на тема - "Каква да е новата политика в здравеопазването?", организирано от фондацията "Фридрих Еберт" и Института за социална интеграция.
Той посочи, че от плащането на данъци е много по-трудно да се избяга, а същевременно в момента има 250 000 души, които работят и плащат данъци, но не и здравни вноски.
По думите му трябва напълно да се закрие НЗОК, тъй като тя в момента е единствено разплащателна агенция - преразпределяща събраното от НАП и дублира дейността на Изпълнителната агенция "Медицински одит", с упражнявания частичен контрол и то само по документи.
„Само трима души могат да вършат работата на касата за разпределението на парите с помощта на един компютър "Правец", заяви той.
"От началото на здравноосигурителния модел до сега за здраве се плаща над 4 пъти повече. Ако през 2000 г. средните годишни разходи на човек за здравеопазване са били в рамките на 50 лв., то в последните години те са по 233 лв. на година", цитира доклад на Фондация "Фридрих Еберт" и Института за социална интеграция д-р Райнов.
Той напомни, че личните разходи за здравеопазване в България достигат до 48%, докато този процент в европейските страни е не повече от 20 и отбеляза, че всяка година 4% от населението в България обеднява заради допълнителни плащания за здраве. По думите му това, което в момента се предлага от министър Москов, „нито е разумно, нито решава проблемите“. Според него трябва да стане ясно какъв е профилът на неосигурените у нас. Той посочи, че те са близо 1,5 милиона души, но сред тях има отчетливо се забелязва групата на хората, които работят и взимат добри заплати, но са демотивирани да плащат здравни вноски. Липсва цялостната визия за здравеопазването в следващите години. Това е водещото, категоричен бе д-р Райнов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар