Translate

вторник, 23 юни 2015 г.

БЛС категорично против за намаляване цените на клиничните пътеки и изнасяне на част от тях в доболничната помощ



Според д-р Венцислав Грозев, председател на лекарската съсловна организация това би било
скрито намаляване на цените на клиничните пътеки в рамките на 33,5 млн. лв.-стъпка опасна и за пациентите. Той изрази опасение, че задлъжнялостта на болниците ще се увеличи с 55-60 млн. лв., което означава, че те няма да могат да се разплатят с доставчиците си.
„Не се сменят правилата на играта в средата на играта. За 2016 година е съвсем друг въпрос. Там вече имаме възможност за преговори и ще преговаряме в границите на здравия разум", подчерта д-р Грозев. БЛС подкрепя идеята на здравния министър д-р Петър Москов за разделянето на здравната помощ на два пакета, както и прекратяването на кешовите плащания в болниците. Но отново изрази опасенията си заради намерението удовлетвореността на пациентите да е основание за прекратяване на договори между изпълнители на медицинска помощ и НЗОК. Удовлетвореността е субективен фактор, доказването и може да отнеме време. Тя не може да се използва като нормативна база за санкция. Напълно е възможно да бъде и преднамерена, повлияна или стимулирана от различни външни фактори – напр. от конкуренцията, коментира той, но подчерта, че организацията е съгласна този показател да се ползва за оценката на болницата. Лекарският съюз подкрепя още и подновяването на приватизацията в сектора на здравеопазването, като препоръчва да се тръгне от доболничната помощ.
Няма да подписваме каквито и да било мерки, лекарският съюз не е съгласен с нищо, въпреки, че договорът за цени и обеми, подписан от двете страни, предвижда намаляване на цените на клиничните пътеки при преразход на средства. Болниците ще работят в рамките на бюджетите си и няма да се доплаща надлимитна дейност, докато не излезе съдебното решение по този въпрос през следващата година, заяви д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК.
Той допълни, че предстоят сериозни проверки, тъй като има сигнали за фалшиви хоспитализации, както и за лежащо болни без изписана, но отчетена терапия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар