Translate

четвъртък, 18 юни 2015 г.

55% от българите не одобряват разделянето на здравната помощ на два пакета



Според 33% от хората наличието на основен пакет, който ще се плаща изцяло от държавата и ще поема масовите и социално значими заболявания, на практика ще остави без здравна
помощ всички останали, чиито проблеми се нуждаят от лечение по допълнителния пакет, тъй като за него пациентите трябва да доплащат и да чакат с месеци. 22% не само че не одобряват реформата, но и смятат, че трябва да се обжалва в съда. Едва 16% вярват, че промените ще донесат полза на хората. Това показват резултатите от анкетата на Дартс нюз.
„Мисля, че самият министър все още не знае какво ще прави с двата пакета и най-вече с гражданите, когато разберат за двата пакета. Мисля, че в момента, в който вие еднолично кажете кои болести ще се плащат в допълнителен пакет и кои ще останат в основния, вие приключвате с вашата кариера", заяви червената депутатка Мая Манолова. Според Чавдар Георгиев от БСП идеята на двата пакета била, който има пари, да се лекува, а който няма - да умира. От ДПС се заканиха да сезират всички компетентни институции за дискриминация на българските граждани, която щяла да се получи при приемане на пакетите.
Според здравния министър д-р Петър Москов обаче пакетите се разделят, за да не се налага пациентите да доплащат. „Това, което прави правителството, е да групира всички масови, социално значими заболявания, плюс детското и майчино здравеопазване в основен пакет, и да гарантираме на всеки един здравноосигурен български гражданин, че няма да има причина да доплаща и стотинка за това. Ако това е лошо за г-жа Манолова, то е лошо, защото тя се лекува в правителствена болница, където всичко й е безплатно. А за моята майка тази промяна е добра, защото тя се лекува в поликлиниката", аргументира се Москов от парламентарната трибуна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар