Translate

четвъртък, 4 юни 2015 г.

Доц. Диана Петкова: 40% от пушачите развиват ХОББ



Болестта все повече се подмладява.Белодробните заболявания често не са съпроводени с болка, но нерядко завършват със смърт, предупреждава доц. д-р Диана Петкова от Клиниката
по белодробни болести в университетската болница "Св. Марина" към Медицинския университет - Варна, председател на Българското дружество по белодробни болести.
Тези заболявания са отговорни за една шеста от общата смъртност в света и са сред най-значимите здравни проблеми в глобален мащаб. Един от всеки осем смъртни случая в ЕС се дължи на тях. 40-50% от дългогодишните пушачи развиват хронична обсруктивна белодробна болест (ХОББ) срещу едва 10% от непушачите, а 15-20% от случаите на ХОББ се дължат на експозицията на прах, химикали, замърсяванията на въздуха, тежкия автомобилен трафик. Над 64 милиона са болните от ХОББ в света, а 3,5 милиона души умират годишно в резултат на болестта и усложненията й. Счита се, че до 2090 г. ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смъртност сред населението.
В България, по данни от представително национално епидемиологично проучване, болни от ХОББ са 15% от населението, като 40 000 пациенти получават медикаменти за лечение на болестта по НЗОК. Достъпът до специалист обаче е силно затруднен, особено за хората от селата и малките градове. Физикалната терапия е важна част в лечението на болните с ХОББ, но рехабилитация на тези пациенти обаче изобщо не се извършва. Ето защо ХОББ е не само социален проблем, но и проблем на държавата ни, подчертава доц.Петкова.
Тютюнопушенето е основен рисков фактор за ХОББ. Пушачите имат генетична диспозиция за развитие на тази болест. У нас 50% от учениците и 40% от възрастното население са пушачи. Болестността е по-голяма при мъжете. Особено тревожно е "подмладяването" на ХОББ и нарастването на болните сред жените. Годишно в страната се диагностицират и около 3000 души с карцином на белия дроб, като голяма част са в напреднал стадий, а 30% от тях подлежат единствено на палиативни грижи. В страната няма структура и организация, която да се грижи за тези болни извън болниците. Грижата за пациента у дома е най-евтината, но няма кой да я извършва. Няма национална програма за респираторните болести. Всъщност има разработена, но отлежава, без да е приета.
"При нас е много строго разделението между лекари и сестри, а е необходимо сестрите да участват равнопоставено в събития, организирани за лекари. В света на големи медицински събития винаги има и сестрински секции. Има изключително добре подготвени медицински сестри, които познават респираторната наука, говорят чужди езици и участват в световни конгреси със собствени изяви. Ние сме в дълг към нашите медицински сестри”, казва доц. Петкова и продължава:
Статуквото, което трябва да нарушим, е оставило много от сестрите далеч от новостите в медицината, включително от новите инхалатор ни устройства. Затова от дружеството по белодробни болести организирахме курс в Пловдив през май, на който 60 сестри от цялата страна можаха да видят и сами да проверят как се работи с всяко инхалатор но устройство. Това ще им даде увереност в ежедневната дейност. Още повече че е налице недостиг на медицински сестри в белодробните болници в цялата страна - заети са около две трети от местата. Сега средната възраст на работещите пупмолози у нас е около 50 години, а на медицинските сестри - 55-60. Ако не се вземат спешни мерки, след не повече от 5-6 години у нас ще има глад за медицински сестри и за лекари-пулмолози, докато болните от белодробни заболявания ще продължават да се увеличават, алармираха специалистите. В момента най-силно засегнати от недостига на пупмолози са областите в Северозападна България, но и в Североизточна нещата не са по-добре. В Добрич например няма нито един пулмолог, в Разград е един... Няма желаещи за работа дори и във водещи столични клиники по белодробни болести.
Следваща стъпка в обучителната програма на дружеството ще бъде разработването на специализирани практически ръководства за медицински сестри за работата с пациенти с ХОББ. Едно от тях ще бъде за извършване на спирометрични изследвания, а друго ще помага на сестрите стъпка по стъпка да усвояват метода на работа с различните инхалатори и устройства. Сестрата е тази, която стои много повече и по-близо до пациента от лекаря. Ето защо изключително важно е тя да е в течение на съвременните тенденции, за да може грамотно да помага на болния и по този начин предписаното от пекаря да се изпълни изцяло и правилно.Добре финансирани скринингови програми, изграждане на структура и организация за специализирани грижи след болничното лечение и достойно заплащане труда на лекари и сестри са едни от най-важните мерки, които са път за решаване на съществуващите проблеми, смята доц. Петкова.

Румяна Маринова
В”Жълт труд”

Няма коментари:

Публикуване на коментар