Translate

вторник, 2 юни 2015 г.

Да се смееш или да плачеш? Социалната пенсия за старост - „нараства” от 113 на 115 лева…



Повишението е с 1,9%, с който ще се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 г.
Промяната ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсии за военна инвалидност, пенсии за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.
Ще има увеличение и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост (добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944-1945 г. и добавката по Закона за ветераните от войните).
Право на социална пенсия за старост имат хора, навършили 70 години, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца. 
-----
 Да се смееш ли да плачеш ли? Два лева увеличение и 100% яка тесла с тока, парното, водата, храната и всичко останало, за което се сетиш.
А колко много "наши" хора ,с по 10-на години трудов стаж и то в не престижни организации или предприятия, получават инвалидни пенсии дори над 300 лв. да не говорим... Има и такива с възраст под 50 години, но отдавна с пожизнен ТЕЛК (който уж е забранен), но "кихнали-където и на когото трябва" ...Те си  имат и придружители, за да вземат още и още пари, без да имат нужда от тях, защото по цял ден са по улиците, но забележете-сами... 
Ако нещата се прецизират пъзелът ще се подреди правилно и то не само при инвалидните пенсии, а навсякъде и във всички сектори. Но явно някои нямат интерес това да се случи у нас, защото истината ще лъсне гола-не инвалидите са много,в конкретния случай, а псевдоинвалидите, които работят на по няколко места, че и инвалидна пенсия взимат завалиите...
Има хора честни, бедни, които никога няма да си позволят да дадат рушвет, още повече пък за нещо, което им се полага по закон, заради увредите и заболяванията им, но те са изтикани в дъното, на опашката т ония-наглите, които не са по-болни от тях, но пък за сметка на това са  много по-оправни...
Но така е в тази страна болен - здрав носи, както  винаги...

Няма коментари:

Публикуване на коментар