Translate

понеделник, 25 май 2015 г.

МЗ поема таксата на специализантите - обучаващи се по старата наредба и по дефицитни за здравната система специалности



за да не бягат младите лекари в чужбина. От юни това трябва да стане факт. Държавата ще поеме таксата за семестър по 180 лева месечно на лекарите от най-дефицитни специалности
като неонатология, педиатрия, патоанатомия, спешна медицинска помощ и др.
Ще се търсят варианти, след внимателен финансов анализ, да се намерят подобни решения и за останалите специалности., заяви здравният министър д-р Петър Москов. А за стимулиране на прохождащите в професията лекари-специалисти ще се използват и средства от еврофондове.
От МЗ съобщиха, че за тази година над 130 лечебни заведения са обявили 729 места за млади специализанти, но едва 297 от тях са заети. Към момента специализиращите лекари у нас са около 3200.
Според млади лекари от Асоциацията за развитие на медицинската общност свободни места има основно в големите университетски болници. Д-р Радислав Наков, председател на асоциацията, каза, че специализиращите по новата наредба, която е в сила от тази година, са принуждавани да подписват договори, с които се задължават след приключването на специализацията си да останат да работят в същата болница четири или пет години. По думите му младите лекари трябва да се стимулират с добри условия на работа, а не по административен път.
Общо 7 ангажимента - достойно заплащане, качествено обучение, кариерно развитие, законовото регламентиране на професия специализант и т. н. поеха управляващите към младите лекари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар