Translate

събота, 16 май 2015 г.

МЗ стартира процедура за създаване на Гражданско дружество между девет столични болници



То ще е регистрирано по смисъла на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) с цел обединяване на немедицинските дейности между - УМБАЛ "Александровска"; УМБАЛ "Св.
Иван Рилски"; СБАЛАГ "Майчин дом"; СБАЛББ "Св. София"; СБАЛДБ "Проф. И. Митев; УМБАЛ "Св. Екатерина" ЕАД; УСБАЛИБ "Проф. И. Киров"; СБАЛЛЧХ; УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев" ЕАД.
Според ЗЗД "всичко, което е придобито за дружеството, е обща собственост на съдружниците, а ако не е уговорено друго, дяловете на съдружниците са равни". Законът предвижда, че "печалбите и загубите се разпределят между съдружниците съразмерно с техния дял".
Шапката на деветте болници ще е готова до един месец. Гражданското дружество (ГД) ще има борд на директорите от управителите на деветте болници. То ще представлява една стройна администрация, малка по състав, но с експертиза, която да организира обществените поръчки и всички стопански разходи.
ГД ще организира административно-стопанските дейности, свързани с ремонт и поддръжка, болнично хранене и организация на храната за персонала, съгласно нормативните изисквания, стерилизация, транспорт, охрана и други доставки и услуги свързани с немедицинските дейности на лечебните заведения.
Освен това ГД ще се занимава още и с дейностите по оперативното организиране на деловодната дейност, архива и съхранението на документите на лечебните заведения, ще организира дейностите по управление на човешките ресурси и безопасни условия на труд, ще предоставя правни консултации и становища, ще организира обучение и следдипломно обучение на студенти и специализанти. Сред другите дейности на ГД са: администриране на научните дейности и клиничните изпитвания; организация и реализиране на проекти и програми; организация на дейностите по международно сътрудничество.
По непотвърдена информация Финансистът Красимир Ангарски ще оглави ГД.
В момента 503 души е администрацията на деветте болници. От тях в клиниките ще останат 100 души, а други между 50 и 70 чиновници ще участват в новото ГД. По този начин, според здравният министър д-р Петър Москов, ще се спестят 6 милиона на година от заплати. Според него тези средства ще се използват за увеличаване на възнагражденията на работещия персонал и за по-добро лечение. Не става ясно обаче какво ще се случи с дълговете на болниците.
Междувременно премиерът Бойко Борисов призова в парламента към търпение и доверие към здравния министър д-р Петър Москов- „за да може да се проведе здравната реформа”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар