Translate

понеделник, 25 май 2015 г.

Нуклеарната медицина и хибридните апарати – нова ера в образната диагностика

Нуклеарната медицина (НМ) е най-бързо развиващата се образна диагностика в световен мащаб. Благодарение на хибридните образни методи е възможно е да се диагностицира
заболяването в най-ранен функционален стадий. За съжаление, при необходимост от един хибриден апарат на 500 000 души, в България разполагаме с един хибриден апарат на 3,5 млн. души. Всеки ден, повече от 300 души чакат в продължение на месеци за изследване.“, сподели проф. Ирена Костадинова, дмн Национален консултант, по време на шестата годишна среща между представители на медии и Siemens България.
По думите и хибридният апарат се състои от няколко апарата, които са обединени и функционират като един, с общо управление и една пациентна маса. В нуклеарната медицина това са т.нар. SPECT-CT, PET-CT и PET-MR апарати. Те предоставят обединена информация (образи), които са с по-голяма точност и информативност и съответно подпомагат лекарите при поставяне на точна диагноза.
Съгласно проучване на Европейската здравна комисия, през 2008 г. хибридните диагностични методи са били около 8% от всички прилагани образни методи в Европа, а към 2025 г. се очаква те да надхвърлят 40%.
Към момента у нас обаче са инсталирани едва 7 хибридни апарата – 4 SPECT-CT апарата в София и 3 PET-CT апарата - един във Варна и два в София. При необходими за населението на България около 28 SPECT-CT апарата и около 14 PET-CT апарата.
Предстои инсталацията на още едва 3 хибридни апарата - в София, Плевен и Панагюрище.
„Това е една много болна тема, не само за нас като лидер в сферата на медицинските технологии, но и за цялото развитие на нуклеарната медицина в България. 
Приносът на Siemens за развитието на тези технологии датира още от 1960 година. Тогава е създадена първата anger камера за визуализиране на функциите на органите. След нея следват първият PET скенер, PET/CT скенер, първият интегриран SPECT/CT апарат, първата xSPECT система. В момента у нас се борим не само с недостатъчната наличност на този вид апаратура, но и с все по-малко оставащите в България лекари и специалисти, които могат да работят с нея. Към днешна дата те са не повече от 50 души.“, сподели д-р Тодор Воденичаров, ръководител направление „Здравеопазване” на Siemens България, Сърбия и Черна гора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар