Translate

вторник, 12 май 2015 г.

В парламентарната здравна комисия не бяха приети



две важни предложения на МЗ за промени в закона за здравното осигуряване( ЗЗО).
Не мина предложението – НЗОК да прекратява договорите на лечебните заведения при
системна неудовлетвореност на пациентите за качеството на оказваните медицински услуги. Депутатите приеха текста на Красимира Ковачка от БДЦ, а именно „в случай на системна неудовлетвореност НЗОК да налага глоби на болниците”.
И другото предложение на МЗ, за санкциониране на производители, чиито лекарства са отпаднали от позитивния лекарствен списък, защото е установено, че са неефективни, беше отхвърлено. Депутатите не можаха да вземе решение дали личните лекари трябва да дават на пациентите си универсален код за достъп (УКД) до електронната система на НЗОК. Предложението, на депутата от ГЕРБ Семир Абу ОПЛ да предават на пациентите въпросния УКД запечатан в плик и да съхраняват разписки по специален формуляр, предизвика острата реакция на НСОПЛБ, че не са пощенска служба, за да предоставят такъв вид услуга и че ако ще вършат това, трябва да им се плати допълнително за работата.
Депутатите отложиха решението си  за следващото заседание.
Комисията на предходното си заседание не прие предложението на здравния министър д-р Петър Москов надзорният съвет на НЗОК да се състои от 11 души, от които 6-ма са от квотата на държавата. В пленарната зала ще се реши окончателно дали този текст ще мине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар