понеделник, 25 май 2015 г.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: Няма да финансираме структури, а резултат и комплексен подход при лечението на пациентитеТова каза той в Русе по повод готвените промени за сливане на онко диспансерите и центровете за психично здраве с многопрофилните болници. Д-р Москов уточни, че подходът
при сливането на болници и центрове ще бъде диференциран, защото ситуацията на различните места в страната е различна. Той бе категоричен, че няма да отстъпи пред съпротивата от страна на работещи в центровете и ще отстоява позицията си докрай, защото тя е в полза на болните. Дали сливането ще бъде формално или функционално, това ще бъде ясно описано в закона, без да се ощетяват различните структури. Там, където при сливане общината се окаже с по-голям дял, не пречи и тя да стане и мажоритарен собственик.
"Единственото, от което няма да отстъпя, е да гарантираме на пациента комплексно обслужване. От следващата година НЗОК няма да финансира фрагментирано лечение. Няма да отстъпя обаче да има "малки феодални царства", които правят нещо, което е нискоразходно и високодоходно, след което взимат парите от касата, а пациентът продължава да ходи по болници и по лекари", коментира здравният министър. Той увери, че наистина иска да се проведе истински публичен дебат за реформата, дори той да бъде "изострен и емоционален", а не решението да бъде взето „някъде в коридорите на властта”. На въпрос дали ще бъдат намалени възнагражденията на лекарите от специализираните центрове при евентуално обединение с болница, той заяви, че не вижда причина за подобно притеснение. Д-р Московт каза още, че нито един човек от медицинския персонал няма да бъде съкратен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар