Translate

понеделник, 25 май 2015 г.

Книгата на Емилия Дворянова „При входа на морето“ стана Роман на годината

от Националния дарителски фонд „13 века България“.
„При входа на морето“бе класирана сред шестте финалисти в конкурса, заедно с „Една и съща
нощ“ на Христо Крастоянов, „Отвътре“ на Радослав Парушев, „Осияние днес“ на Красен Камбуров“, „Понякога ангели“ на Емил Тонев и „Разглобено лято“ на Людмил Тодоров.
Дворянова сподели, че написването на книгата й е отнело близо 4 години и по този начин е преминала през всички "сезони на морето", описани в романа, който определи  като книга за отложено писание.
„Меланхолията присъства, но е преодоляна, защото „При входа на морето“ има постъпателно движение нагоре, а не надолу. Това чувство обаче обгръща словото с нежност, която се надявам да избликне от романа“, обясни тя.Според нея авторът в някаква степен винаги среща своя образ в книгите си. Но само го среща, а не пише себе си. Това е много важно различие и за Емилия Дворянова, защото тя не обича произведенията, в които говори самият автор. "Мисля че "При входа на морето" е силно дистанцирана от самата мен, което ми дава възможността дори да си играя с някои преживявания", разказа още писателката. Тя определи произведението и като християнско, но не от гледна точна на сюжета, а на сложно конструираното литературно време.
---
Дворянова е родена през 1958 г. в гр. София. Завършва пиано в СМУ „Л. Пипков“, след което следва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по философия и директор на програмата „Езикова култура и академично есе“ в НБУ. Автор е на монографията “Естетическата същност на християнството” (1992) и на романите “Къщата” (1993), “Passion или смъртта на Алиса”, който получава специална награда за роман през 1996 г. и е публикуван във Франция от издателство “F?d?rop” през 2006 г., “La Velata” (1998), “Госпожа Г.” (2001).
--- 
Националната литературна награда „13 века България“ се връчва от 2011 г. Досега тя има трима лауреати – Галин Никифоров за „Лятото на неудачниците“ през 2011 г. (за романи, издадени през 2009 и 2010 г.), Георги Господинов за „Физика на тъгата“ през 2013 г. (за романи от 2011 и 2012 г.) и Васил Георгиев за „Апарат“ през 2014 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар