понеделник, 25 май 2015 г.

Книгата на Емилия Дворянова „При входа на морето“ стана Роман на годината

от Националния дарителски фонд „13 века България“.
„При входа на морето“бе класирана сред шестте финалисти в конкурса, заедно с „Една и съща
нощ“ на Христо Крастоянов, „Отвътре“ на Радослав Парушев, „Осияние днес“ на Красен Камбуров“, „Понякога ангели“ на Емил Тонев и „Разглобено лято“ на Людмил Тодоров.
Дворянова сподели, че написването на книгата й е отнело близо 4 години и по този начин е преминала през всички "сезони на морето", описани в романа, който определи  като книга за отложено писание.
„Меланхолията присъства, но е преодоляна, защото „При входа на морето“ има постъпателно движение нагоре, а не надолу. Това чувство обаче обгръща словото с нежност, която се надявам да избликне от романа“, обясни тя.Според нея авторът в някаква степен винаги среща своя образ в книгите си. Но само го среща, а не пише себе си. Това е много важно различие и за Емилия Дворянова, защото тя не обича произведенията, в които говори самият автор. "Мисля че "При входа на морето" е силно дистанцирана от самата мен, което ми дава възможността дори да си играя с някои преживявания", разказа още писателката. Тя определи произведението и като християнско, но не от гледна точна на сюжета, а на сложно конструираното литературно време.
---
Дворянова е родена през 1958 г. в гр. София. Завършва пиано в СМУ „Л. Пипков“, след което следва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по философия и директор на програмата „Езикова култура и академично есе“ в НБУ. Автор е на монографията “Естетическата същност на християнството” (1992) и на романите “Къщата” (1993), “Passion или смъртта на Алиса”, който получава специална награда за роман през 1996 г. и е публикуван във Франция от издателство “F?d?rop” през 2006 г., “La Velata” (1998), “Госпожа Г.” (2001).
--- 
Националната литературна награда „13 века България“ се връчва от 2011 г. Досега тя има трима лауреати – Галин Никифоров за „Лятото на неудачниците“ през 2011 г. (за романи, издадени през 2009 и 2010 г.), Георги Господинов за „Физика на тъгата“ през 2013 г. (за романи от 2011 и 2012 г.) и Васил Георгиев за „Апарат“ през 2014 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар